Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Първото по рода си национално състезание по медиация ще се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:24 / 14.11.2017Коментари (0)2820
©
КАКВО Е СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ?

Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане победен. Звучи на пръв поглед невъзможно. Как става така, че да победиш и да пристигнеш заедно с другия? На този въпрос отговаря състезанието по медиация.

Състезанието е първото по рода си в България.
В него се срещат отбори от адвокат и клиент, които се състезават срещу друг отбор да получат максимално добър резултат за себе си от преговорите и същевременно да се договарят по начин, който е изгоден и за двете страни. Решение, което се харесва от всички страни. Медиаторите им помагат като водят към творчески решения, от които и двете страни да са доволни. Без да им дават предложения наготово и да се месят в решението. 

Състезанието е в два кръга, като в последния кръг ще бъдат избрани 6 финалисти. 3 медиатори и 3 екипа адвокат-клиент - съответно на първо, второ и трето място.

ЗАЩО СЪСТЕЗАНИЕ ПО МЕДИАЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ?
Ако искате да покажете на някого колко е вкусно едно манго, какво бихте направили? Бихте му дали да вкуси и да се наслади на сочността, сладостта на плода, наживо. По същия начин с медиацията - изваждаме процедурата за разрешаване на спорове измежду кориците на учебните материали и й даваме възможност да оживее в реални случаи и медиации.

Защо за студенти? Ако има някой, който възприема бързо и прилага директно научените неща, веднага, това са студентите. Докато учиш, си отворен да ... учиш. Да попиваш и същевременно да експериментираш, да поемаш нови предизвикателства и да покажеш на практика какво можеш.

КОЙ ЩЕ УЧАСТВА?
В състезанието се включват 20 отбора от големите университети от цялата страна: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет - Варна, Технически университет - Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет - Варна, Русенски университет.

Нещо повече, състезанието събира студенти от изключително разнообразни специалности: Право,
Публична администрация, Бизнес информационни технологии,Информатика и компютърни науки, Международен бизнес мениджмънт, Международни отношения, Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт и други.

Причината това да е възможно, е че медиацията ползва хората от всички професии - всеки добър професионалист - юрист, мениджър, експерт, който работи с хора, е отлично подготвен за работата си, когато умее да се справя с възникващи конфликти.

КОЙ ГО ОРГАНИЗИРА?
Състезанието се организира за пръв път в България от Център за разрешаване на спорове като част от инициативите за популяризиране на медиацията, в рамките на проекта "Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация", финансиран от фондация "Америка за България", изпълняван от Център за разрешаване на спорове, 2016-2019г. По този проект се създават съдебни програми за препращане към медиация и се цели създаването на сътрудничество между професионалисти, които насърчават използването й - съдии, адвокати, психолози, медиатори, включително студенти. Повече за това на https://www.mediation.bg/project.

КАКВО ДАВА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ НА СТУДЕНТИТЕ?

Живо преживяване на един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове. Медиацията е лесна логическа система за решаване на проблем.

Тъй като участниците ще получат специална подготовка за състезанието - както материали, с които да се готвят, така и обучение преди състезанието, те ще се сдобият с практически техники и система за разрешаване на конфликти, която ще могат да прилагат и в професията си и в живота си.

Освен това ще могат да изпитат и да покажат преговорните си умения и творчески умения за излизане от един конфликт по печеливш за двете страни начин.

Осигурени са и специални награди, включително безплатно обучение по медиация за спечелилите първите места.

Награждаването на финалистите ще бъде съчетано с голямо събитие - Ден на медиацията на 17 ноември, което се отбелязва във Варна за втора поредна година. То се организира с участието на Центъра за медиация при Варненски Окръжен и Районен съд и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове "Итера", Варна.

Денят на медиацията във Варна е събитие с голям обществен отзвук - на него ще се обявят резултатите от втората годишнина на Центъра за медиация към съда и се обсъждат и предприемат нови стратегии за медиацията (последната година такива бяха предприети от Инспектората по образованието и от няколко университета).

Миналата година то събра над 150 души, сред които ръководителите на всички институции - Общински съвет, Областен управител, Агенция за малки и средни предприятия, търговски камари, ректори на университети, директор на инспектората по образованието, както и много съдии, адвокати и медиатори, и много медии.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: