Първото по рода си национално състезание по медиация ще се проведе във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:24 / 14.11.2017
2870
КАКВО Е СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ?

Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане победен. Звучи на пръв поглед невъзможно. Как става така, че да победиш и да пристигнеш заедно с другия? На този въпрос отговаря състезанието по медиация.

Състезанието е първото по рода си в България.
В него се срещат отбори от адвокат и клиент, които се състезават срещу друг отбор да получат максимално добър резултат за себе си от преговорите и същевременно да се договарят по начин, който е изгоден и за двете страни. Решение, което се харесва от всички страни. Медиаторите им помагат като водят към творчески решения, от които и двете страни да са доволни. Без да им дават предложения наготово и да се месят в решението. 

Състезанието е в два кръга, като в последния кръг ще бъдат избрани 6 финалисти. 3 медиатори и 3 екипа адвокат-клиент - съответно на първо, второ и трето място.

ЗАЩО СЪСТЕЗАНИЕ ПО МЕДИАЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ?
Ако искате да покажете на някого колко е вкусно едно манго, какво бихте направили? Бихте му дали да вкуси и да се наслади на сочността, сладостта на плода, наживо. По същия начин с медиацията - изваждаме процедурата за разрешаване на спорове измежду кориците на учебните материали и й даваме възможност да оживее в реални случаи и медиации.

Защо за студенти? Ако има някой, който възприема бързо и прилага директно научените неща, веднага, това са студентите. Докато учиш, си отворен да ... учиш. Да попиваш и същевременно да експериментираш, да поемаш нови предизвикателства и да покажеш на практика какво можеш.

КОЙ ЩЕ УЧАСТВА?
В състезанието се включват 20 отбора от големите университети от цялата страна: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет - Варна, Технически университет - Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет - Варна, Русенски университет.

Нещо повече, състезанието събира студенти от изключително разнообразни специалности: Право,
Публична администрация, Бизнес информационни технологии,Информатика и компютърни науки, Международен бизнес мениджмънт, Международни отношения, Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт и други.

Причината това да е възможно, е че медиацията ползва хората от всички професии - всеки добър професионалист - юрист, мениджър, експерт, който работи с хора, е отлично подготвен за работата си, когато умее да се справя с възникващи конфликти.

КОЙ ГО ОРГАНИЗИРА?
Състезанието се организира за пръв път в България от Център за разрешаване на спорове като част от инициативите за популяризиране на медиацията, в рамките на проекта "Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация", финансиран от фондация "Америка за България", изпълняван от Център за разрешаване на спорове, 2016-2019г. По този проект се създават съдебни програми за препращане към медиация и се цели създаването на сътрудничество между професионалисти, които насърчават използването й - съдии, адвокати, психолози, медиатори, включително студенти. Повече за това на https://www.mediation.bg/project.

КАКВО ДАВА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ НА СТУДЕНТИТЕ?

Живо преживяване на един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове. Медиацията е лесна логическа система за решаване на проблем.

Тъй като участниците ще получат специална подготовка за състезанието - както материали, с които да се готвят, така и обучение преди състезанието, те ще се сдобият с практически техники и система за разрешаване на конфликти, която ще могат да прилагат и в професията си и в живота си.

Освен това ще могат да изпитат и да покажат преговорните си умения и творчески умения за излизане от един конфликт по печеливш за двете страни начин.

Осигурени са и специални награди, включително безплатно обучение по медиация за спечелилите първите места.

Награждаването на финалистите ще бъде съчетано с голямо събитие - Ден на медиацията на 17 ноември, което се отбелязва във Варна за втора поредна година. То се организира с участието на Центъра за медиация при Варненски Окръжен и Районен съд и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове "Итера", Варна.

Денят на медиацията във Варна е събитие с голям обществен отзвук - на него ще се обявят резултатите от втората годишнина на Центъра за медиация към съда и се обсъждат и предприемат нови стратегии за медиацията (последната година такива бяха предприети от Инспектората по образованието и от няколко университета).

Миналата година то събра над 150 души, сред които ръководителите на всички институции - Общински съвет, Областен управител, Агенция за малки и средни предприятия, търговски камари, ректори на университети, директор на инспектората по образованието, както и много съдии, адвокати и медиатори, и много медии.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).