
ЗАРЕЖДАНЕ...
Първото състезание по устойчиво готвене се организира във Варна | ||||||
| ||||||
Състезателите ще се сървеноват в две групи - «начинаещи» (ученици в специализирани училища или любители) и «професионалисти» (състезатели с повече от една година опит). Кулинарите ще имат пред себе си черна кутия с тайни съставки, а отделно имат право да донесът до 5 продукта със себе си, съобразени с тематиката на конкурса. Организатор и домакин на събитието е Институт за кулинарни изкуства към ВУМ във Варна (ул. Оборище 13А). Специлано жури ще наблюдава и оценява работата на състезателите в професионалните кухни на института. Председател на журито е Шеф Крис Жишк, програмен директор в института, с опит във висококатегорийни ресторанти и такива с Мишелин звезди, български професионални шеф готвачи, сред които шеф Петър Йоргов, Инна Георгиева от медията moreto.net и независими дегустатори. Според организаторите, една от целите на състезанието е да се представи устойчивото готвене като начин на приготвяне на храната, за да достигне до повече хора с интерес към гастрономията и кулинарните изкуства. Сред наградите са стипендии за обучение в института, покриващи 75% от един семестър, швейцарска индукционна система и др. "Идеята около устойчивото готвене и неговите принципи е да се създаде алтернатива на класическото разбиране за процеса на приготвяне на храна. Най-общо казано, този вид готвене не нарушава естествените принципи растеж/цъфтене/плодородие в природата - използват се местни и сезонни продукти. Ние, като Шефове трябва да уважаваме продуктите и да се стремим да използваме максимална част от тях, както са ни били дадени. Наш дълг е да дадем знания на новите поколения Шефове, за да постигнем дългосрочни резултати" - споделя Шеф Крис Жишк. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg