Първото състезание по устойчиво готвене се организира във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:44 / 03.12.2015
1343
На 4-ти декември от 10 часа, във Варна ще се състои "Първо кулинарно състезание по устойчиво готвене" в България. Темата на съревнованието е специално подбрана, а регистриралите се за участие са близо 40 души, които идват от Варна, Пловдив, София, Добрич, Пирдоп, Плевен, В. Търново, Силистра и др. 

Състезателите ще се сървеноват в две групи - «начинаещи» (ученици в специализирани училища или любители) и «професионалисти» (състезатели с повече от една година опит). Кулинарите ще имат пред себе си черна кутия с тайни съставки, а отделно имат право да донесът до 5 продукта със себе си, съобразени с тематиката на конкурса. 

Организатор и домакин на събитието е Институт за кулинарни изкуства към ВУМ във Варна (ул. Оборище 13А). Специлано жури ще наблюдава и оценява работата на състезателите в професионалните кухни на института. Председател на журито е Шеф Крис Жишк, програмен директор в института, с опит във висококатегорийни ресторанти и такива с Мишелин звезди, български професионални шеф готвачи, сред които шеф Петър Йоргов, Инна Георгиева от медията moreto.net и независими дегустатори.

Според организаторите, една от целите на състезанието е да се представи устойчивото готвене като начин на приготвяне на храната, за да достигне до повече хора с интерес към гастрономията и кулинарните изкуства. Сред наградите са стипендии за обучение в института, покриващи 75% от един семестър, швейцарска индукционна система и др.

"Идеята около устойчивото готвене и неговите принципи е да се създаде алтернатива на класическото разбиране за процеса на приготвяне на храна. Най-общо казано, този вид готвене не нарушава естествените принципи растеж/цъфтене/плодородие в природата - използват се местни и сезонни продукти. 

Ние, като Шефове трябва да уважаваме продуктите и да се стремим да използваме максимална част от тях, както са ни били дадени. Наш дълг е да дадем знания на новите поколения Шефове, за да постигнем дългосрочни резултати" - споделя Шеф Крис Жишк.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само 1/3 от жителите на Варненска област гласуваха днес
Официално: Изборният ден във Варна приключи!
Към 16 часа: Ето каква е избирателната активност във Варна и обла...
Дядо на 104 години от Варна показа на всички българи как се прави...
Абсолютен потрес! Вижте в какво окаяно състояние е една от избира...
Синът на кмета на Варна бе най-малкият гласоподавател днес, Коцев...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).