На 4-ти декември от 10 часа, във Варна ще се състои "Първо кулинарно състезание по устойчиво готвене" в България. Темата на съревнованието е специално подбрана, а регистриралите се за участие са близо 40 души, които идват от Варна, Пловдив, София, Добрич, Пирдоп, Плевен, В. Търново, Силистра и др.
Състезателите ще се сървеноват в две групи - «начинаещи» (ученици в специализирани училища или любители) и «професионалисти» (състезатели с повече от една година опит). Кулинарите ще имат пред себе си черна кутия с тайни съставки, а отделно имат право да донесът до 5 продукта със себе си, съобразени с тематиката на конкурса.
Организатор и домакин на събитието е Институт за кулинарни изкуства към ВУМ във Варна (ул. Оборище 13А). Специлано жури ще наблюдава и оценява работата на състезателите в професионалните кухни на института. Председател на журито е Шеф Крис Жишк, програмен директор в института, с опит във висококатегорийни ресторанти и такива с Мишелин звезди, български професионални шеф готвачи, сред които шеф Петър Йоргов, Инна Георгиева от медията moreto.net и независими дегустатори.
Според организаторите, една от целите на състезанието е да се представи устойчивото готвене като начин на приготвяне на храната, за да достигне до повече хора с интерес към гастрономията и кулинарните изкуства. Сред наградите са стипендии за обучение в института, покриващи 75% от един семестър, швейцарска индукционна система и др.
"Идеята около устойчивото готвене и неговите принципи е да се създаде алтернатива на класическото разбиране за процеса на приготвяне на храна. Най-общо казано, този вид готвене не нарушава естествените принципи растеж/цъфтене/плодородие в природата - използват се местни и сезонни продукти.
Ние, като Шефове трябва да уважаваме продуктите и да се стремим да използваме максимална част от тях, както са ни били дадени. Наш дълг е да дадем знания на новите поколения Шефове, за да постигнем дългосрочни резултати" - споделя Шеф Крис Жишк.