Пускат 18 нови електромобила за контрол в "синята" зона, кметът каза и за новите автобуси

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
15:15 / 13.08.2019
6014
От днес ОП "Паркинги и синя зона" ще използва 18 нови електромобила за контрол в "синята" зона, съобщи кметът на Варна Иван Портних, като представи и модерните нови возила, предаде репортер на Varna24.bg

"Защо електромобили? Дейността на предприятието е в централната градска част и целта, е подобряване на атмосферния въздух като част от политиките на общината в тази посока.

Автомобилите са закупени с финансов инструмент от Европейската банка за възстановяване и развитие. Стойността е около 1 млн.лв. Успоредно с електромобилите изграждаме и 31 зарядни станции за електромобили, като 9 ще са за нуждите на предприятието, което обслужва синята зона и 22 двойни станции, където ще могат да зареждат едновременно 44 автомобила. Те ще са разположени в централната градска част и ще бъдат безплатни за собствениците на електромобили.

Това е стимул от страна на общината за използването на този екологично чист транспорт. Знаете, че общината кандидатства за закупуването на нови електробуси с идеята, че това са реални мерки за замърсяването на атмосферния въздух, който дишаме всички. С тези автобуси ще обновим изцяло автопарка на "Гравски транспорт". По предните проекти имаме закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса и с тези новите ще можем да кажем, че автопарка на градски транспорт е обновен. 

Електроавтобусите ще имат пробег над 230 километра на денонощие, което значи, че с едно 4-часово зареждане през нощта ще могат да обслужват безпроблемно през деня линиите, по които ще се движат. Отделно изграждаме електространции за електробусите. Такива ще има в депото на "Градски транспорт" и на двата обръщача на "Почивка" и във "Владиславово".

Връщайки се към електромобилите, всички добре знаем, че това е транспорта на бъдещето. Разходът на 100 км. пробег на тези автомобили е между 1 и 2 лева без допълнителни средства за масла и филтри. Разбирате колко са икономични, освен и екологични. За да стимулира общината електротранспорта изграждаме нови 22 станции, за собствениците на електромобили има безплатна "синя" зона и облекчени данъци, това са конкретните мерки. Електромобилите са само за контрол за паркирането в "синята" зона", каза кметът.

Той допълни, че пазширението на зоната върви по план и след оправяне на процедурите ще бъде въведена в широк център. За рехабилитацията на уличната мрежа в обхвата на  втория етап върви обществена поръчка. Едва след приключването на тази процедура ще бъде въведена в експлоатация и зоната в широк център, каза кметът. 

На този етап местата за електромобилите се използват от всички, но на тези места ще бъдат поставени зарядните станции, допълни Младен Иванов, шеф на ОП "Паркинги и синя зона".

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (227):
30.11.2023 Вижте къде в центъра на Варна се отвориха нови паркоместа
28.11.2023 Подновяват маркировката за Синя зона в центъра на Варна
14.03.2023 Противоречи ли Синята зона във Варна на Закон? Преценете сами
22.07.2022 Въведоха възможност за целодневно паркиране в "синята зона" във Варна
01.07.2022 Новото работно време на "синята зона" във Варна влиза в сила от днес!
28.06.2022 Обмислят как да спрат злоупотребата с инвалидни карти за паркиране в "синята" зона на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).