Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пускат пациентски "Биг Брадър" в Спешния център на МБАЛ “Света Анна"
Автор: Пламена Николова 12:31 / 13.11.2019Коментари (0)9136
© Varna24.bg
Модерно информационно табло ще информира в реално време пациентите в Спешния център на МБАЛ “Света Анна - Варна" в кой кабинет колко пациенти се обработват в момента. Това съобщи за Varna24.bg д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на болницата. 

Пациентският "Биг Брадър" ще има за цел да овладее напрежението сред чакащите пациенти в Центъра, които често негодуват, че прегледите текат бавно.

"Най-натоварено е в спешното отделение към 17-17.30 часа. Не искам да коментирам състава на тези, които идват, но за жалост има цели групи от населението и то не само от нашия град, които чакат да стане 17.30 часа и да дойдат тук на преглед. Не сме правили точна статистика, но около десетина процента от пациентите там са неосигурени. Тези пациенти обаче отнемат от времето на лекарите, нужно за преглед на спешните случаи.

Оттам идват скандалите и напрежението в чакалнята. Опитваме се да въведем една нова система за оповестяване, при която чакащите хора ще са наясно в кой кабинет какво се случва. В много случаи хората не са наясно, че лекарите работят и негодуват от това, че чакат. Системата е в процес на разработка, на екран ще се вижда какво се случва в лекарските кабинети към спешния център. За жалост няма солидарност и толерантност между пациентите", коментира шефът на варненския "Пирогов".

Годишно през спешния център на болницата минават между 90 000 и 100 000 пациенти, а се приемат около 35 000 пациенти.

"Спорно е колко дава държавата за спешната помощ, тъй като там се дава една сума на преминал пациент, вече е над 30 лева, което не е достатъчно, но е по-добре от преди. Когато ние поехме болницата тя беше с 1,4 млн.лв. просрочени задължения, от началото на тази година са 2,7 млн.лв. , което за болница като нашата общо взето не е кой знае колко голяма цифра", допълни д-р Петров. 

Той сподели, че активно продължава работа по обновяването на болницата. От 26 отделения МБАЛ "Св. Анна" вече да ремонтирани 19.

"Целта беше първо да се ремонтират тези отделения, които работят с пациенти, след това да се премине към останалите, които работят индиректно с пациенти и накрая да се завърши с общите площи в това число площади и стълбищни площадки. Имаме амбиция да подновим цялата болница. Все по-облагородено е пространството, преди година и половина разчистихме бараките от дясната страна на двора. Там разширихме парка и направихме допълнителни паркоместа. Преди години болницата приличаше на бежански лагер, фасадата завършваше мрачната картинка. Съборихме и двете стари сгради в двора, останаха още две. Едната от тях е най-старата сграда в болницата. Това е бившата турска болница, която е останала от миналото, поне по нашите архиви е така. Много е трудно да проследим историята, защото много от документите са загубени във времето. Това е старата патоанатомия, която вече е изместена от там. Там ще бъде изграден един музей на болницата, но там ще се помещава и място за отдих и заведение с фотоси и експонати от историята на болницата. Разполагаме с най-стария апарат, с който е давана анестезия, имаме един архивен кувьоз и няколко фотоса. Много сме назад от нациите, които си пазят традициите. Тук са работили много съвестни хора, които са забравени.

Предстои в обозримо бъдеще да бъде направен ремонт на оперативно отделение. Смятаме да го направим много хубаво, може би с повече пари, но да стане на световно ниво. Ще използваме опита на колегите от ВМА и "Пирогов". Пуснали сме поръчката, имаме увещание от министерството и от общината, това е най-належащо към момента. Другото нещо, което трябва да се направи, е да се ремонтират междустълбищните площадки. Парапетите тук не отговарят на изискванията, знаете, че се опарихме. Асансьорите не са сменяни, откакто съществува тази сграда. Единият е изключително тесен и се стараем ако можем да го разширим. Ремонтирахме помещението за новия скенер. Той е закупен с финансиране от МЗ. Предстои преустройство на двете стари сгради, където освен музей и барче ще има място за персонала. Фасадата на другата сграда трябва да оправим до догодина. Парите, които са необходими са много, става въпрос за близо 2 млн.лв.

За последните две години в ремонт и реконструкция на болницата с вложени през 2018 г. от Община Варна 550 000 за ремонт на неонатология и родилно отделение, още около 250 000 за  апаратура на ортопедия. Другият голям акционер, държавата, даде средствата за неврохирургия 500 000 лв", допълни още д-р Красимир Петров. 

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: