Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пуснаха наркодилъра Филип от Девня у дома срещу парична гаранция
Автор: Пламена Николова 15:49 / 18.08.2020Коментари (0)2399
© Varna24.bg
Апелативният съд във Варна потвърди определението, с което Варненският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение от "домашен арест с електронно наблюдение“ на "парична гаранция“ в размер на 2 хиляди лева по отношение на обвиняем за държане и разпространение на наркотични вещества и цигари без бандерол. Прокуратурата протестира съдебния акт на първоинстанционния съд, съобщиха от пресслужбата на институцията. 

Филип Ф. е обвинен, че е разпространявал упойващи вещества от дома си. Той е един от шестимата привлечени към отговорност по досъдебно производство за разпространение в Девня и околните селища на марихуана, амфетамини и метамфетамини. В протеста си прокуратурата изтъква, че междувременно спрямо Филип е било предявено и второ обвинение – на 5 август е привлечен и за притежание или разпространение на акцизни стоки без бандерол – значително количество цигари. Престъплението е извършено в съучастие.  

Защитата припомни, че Филип е неосъждан, няма криминални регистрации, има две деца, за които се грижи, а в петте месеца след задържането си е имал изрядно процесуално поведение.

Обвиняемият поиска по-лека мярка за неотклонение, за да се върне на работа, да получава доходи и да се грижи за семейството си.

Апелативният съд сподели извода на първата инстанция, че има безспорни данни за съпричастността на Филип Ф. към деянията, предмет на обвиненията. И този съдебен състав счита, че съществува само хипотетична, но не и реална /каквото е изискването на закона/ опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление при по-лека мярка за процесуална принуда. Въззивният съд отчете и процесуалното му поведение – той е съдействал на разследващите органи и е направил пълни самопризнания. Това показва критично отношение към извършеното и начало на превъзпитателен процес. Не е нарушавал постановения домашен арест.

Съдът отчете, че семейството е било в тежко финансово положение с множество задължения и към момента на задържането на девненеца през март. Не би следвало обаче съпругата и децата му да понасят негативните последици от невъзможността му да работи.

Въззивният състав отбеляза и фазата на досъдебното производство – извършени са почти всички процесуално-следствени действия и се изчакват заключенията от назначените експертизи. Това обаче не трябва да се превръща в предварително наказание на обвиняемото лице.

Във връзка с аргумента на прокуратурата, че в началото на август е повдигнато второ обвинение спрямо Филип Ф., съдът заяви, че още към момента на задържането на мъжа и извършеното претърсване е имало основания за повдигане на обвинение и за притежание и разпространение на акцизни стоки без бандерол, но органите на досъдебното производство не са го сторили.

Воден от горните доводи, съдът прие, че парична гаранция в размера, определен от Окръжен съд – Варна – 2 хиляди лева – ще изпълни целите на мерките за неотклонение – да попречат на обвиняемия да се укрие или извърши престъпление.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: