Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пуснаха под домашен арест обвинен за ПТП със смърт, за да учи за зрелостни изпити
Автор: Димитър Щерев 16:03 / 26.03.2024Коментари (0)1190
©
20-годишен мъж, обвинен в предизвикване на фатално пътно-транспортно произшествие, бе поставен под домашен арест по силата на определение на Варненския апелативен съд. Горната инстанция отмени съдебния акт на Окръжния съд във Варна, с който Илия И. е бил задържан под стража. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 22 април миналата година в с. Бозвелийско управлявал автомобил с превишена скорост, загубил контрол над него и по непредпазливост причинил смъртта на млада жена и телесна повреда на друга. При разрешени в населено място 50 км/ч той шофирал със 128,5 км/ч. Автомобилът се ударил в стълб от електропреносната мрежа. Деянието е било извършено в пияно състояние. Първоначално за причиненото произшествие е бил привлечен друг обвиняем. Илия И. е бил задържан на 19 март тази година.

Адвокатът заяви, че по смисъла на закона престъплението е тежко, но неумишлено и е извършено по непредпазливост. Той изключи опасността подзащитният му да се укрие, защото се е явил, когато е бил призован. През изминалия дълъг период, ако е имал подобно намерение, е можел да го реализира. Предстои му полагане на държавни зрелостни изпити, поради което подходящ е домашният арест, аргументира се процесуалният представител.

До момента на привличането си като обвиняем преди две седмици, младият мъж не е бил под заплаха от наказателно преследване и затова не е имало риск от укриване, противопостави се представителят на Апелативна прокуратура – Варна. Деянието е с много висока обществена опасност. Произшествието е допуснато в населено място, с изключително превишаване на максимално допустимата скорост и след употреба на алкохол. Илия е опитал да осуети разкриването на истината. Има опасност да извърши престъпление, като въздейства на свидетели.

Въззивният съд потвърди становището на първата инстанция, че е обосновано предположението обвиняемият да е извършил вмененото му във вина деяние. Еднопосочни са гласните и веществените доказателства, проверени по експертен път. Съдът съобрази повдигнатото обвинение, характеристиките на деянието и данните за личността на обвиняемия. Съществува опасност той да извърши престъпление. Наличието на този риск и на обоснованото предположение са основание за вземане както на "задържане под стража“, така и на втората по тежест мярка за процесуална принуда – домашен арест. Изготвената съдебно-психиатрична експертиза не дава категоричен отговор за съществуването на заболяване, каквото е описано в епикриза. Съдът взе предвид и предстоящото полагане на изпити за завършване на средно образование от обвиняемия. Комплексният анализ на обстоятелствата обуславят съществуването на важни социални причини, които не налагат настаняване в местата за лишаване от свобода на Илия И. Младежът обаче ще търпи сериозните ограничителни въздействия на втората по тежест мярка за неотклонение – домашен арест, контролиран със средство за електронно наблюдение.

Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: