Пуснаха у дома Айдън, прострелял млад мъж на оживен булевард във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
15:59 / 05.05.2020
4196
Варненският апелативен съд определи "домашен арест“ за мъжа, който простреля свой бизнес конкурент на оживен булевард. Айдън А. беше с мярка "задържане под стража“ от 25 април по силата на определение на Варненския окръжен съд, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд. 

Припомняме, че на 23 април вечерта на бул. "Ген. Колев“ 40-годишният мъж  простреля 29-годишния Боян Х. Автомобилите на Айдън и конкурента му в бизнеса с дюнери Мехмед М. се засекли на пътя, а пострадалият Боян Х. бил в трета кола. След пререкания Айдън стрелял със законно притежаван пистолет първо във въздуха, а след това – в опонента си. Пострадалият бил приет в болница в животозастрашаващо състояние.

Прокуратурата повдигна на извършителя на стрелбата обвинение в опит за убийство по начин и със средства, опасни за живота на мнозина. Той обжалва ареста си пред Апелативния съд.

Според защитата, няма доказателства за извършен опит за умишлено убийство. Мъжът е действал при неизбежна отбрана, тъй като бил принудително спрян в автомобила си и нападнат от двама души, единият от които - с мачете, се посочва в жалбата.

Според Апелативната прокуратура, няма данни, които да поставят под съмнение авторството на деянието и основанията за повдигане на най-тежкото обвинение. За него законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна. Деянието е с изключителна обществена опасност – използвано е огнестрелно оръжие на обществено място, в центъра на града. С дръзкото си поведение обвиняемият е изложил на риск живота и здравето на случайно преминаващи хора, са аргументите на прокуратурата.

Чрез видеовръзка от ареста, Айдън А. каза, че оказва съдействие на разследващите и няма намерение да се укрива. 

Апелативната инстанция прецени, че жалбата му е основателна. В хода на досъдебното производство е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление. Събраните доказателства, с които съдът се е запознал, обосновават подозрението, че мъжът е произвел изстрелите. В резултат е застрашил живота и е увредил здравето на пострадалия. Съдебният състав счита, че прокуратурата има основания да разследва престъпление против личността. Липсват обаче доказателства, включително медицински документи, които да посочват при какви обстоятелства е произведен изстрелът и къде е попаднал. Не са налице  данни за реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Той е семеен, с постоянен адрес, с добри характеристични данни и чисто съдебно минало. Затова въззивният състав счита, че най-тежката мярка за принуда не е законосъобразна. С оглед тежестта на обвинението я заменя със следващата по степен – домашен арест. Контрол по спазването на наложените ограничения в придвижването ще се прилага с електронно наблюдение.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се изменя съдебният акт на Окръжен съд – Варна и се взима мярка за неотклонение "домашен арест“ на обвинения в убийство Айдън А., е окончателно. 

Снимка от инцидента бе публикувана в групата "Виждам те КАТ-ВАРНА"


Виж коментарите (2)

Още по темата (6):
30.06.2020 Замениха с парична гаранция домашния арест на Айдън, стрелял по бизнес конкурент във Варна
25.04.2020 Оставиха в ареста Айдън, обвинен в опит за убийство на млад варненец
24.04.2020 Айдън прострелял Боян при самозащита, раненият е с опасност за живота!
24.04.2020 Спор между собственици на дюнерджийници довел до опита за убийство във
Варна
24.04.2020 29-годишен мъж е прострелян при екшъна около Чаталджа снощи
24.04.2020 Престрелка по бул. "Генерал Колев" изплаши варненци
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).