Пъстър пролетен карнавал ще зарадва варненци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:33 / 22.02.2016
838
За втора поредна година пъстър пролетен карнавал ще зарадва варненци. Проявата е инициатива на общинските дирекции "Култура и духовно развитие" и "Образование и младежки дейности". Целта е да бъде възродено едно от най-атрактивните събития в близкото минало - Варненският карнавал.

В пъстрия празник се очаква активно да се включат децата и младежите на Варна.

"Изпратили сме покани за участие до всички училища и детски градини. Всеки има свободата да се включи в карнавала по начин, по който реши. Някои класове или училищни състави могат да участват и организирано. Миналата година имаше родители, които бяха довели децата си, други се бяха организирали с приятелски семейства за съвместно участие" - разказа за "Черно море" директорът на общинската дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова.

Варненският карнавал през 2016 г. ще се проведе на 26 март. Пъстрата проява ще започне около 15 часа пред катедралния храм "Свето Успение Богородично" с представяне на маски, сценични костюми и народни носии. Около 16,30 ч. всички участници ще преминат в шествие по бул. "Мария Луиза" и бул. "Сливница" до входа на Морската градина. Там са предвидени концертна програма, забавни игри и атракции за публиката. Ще бъдат раздадени и награди.

Право да се включат в конкурсната програма на карнавала имат индивидуални участници и групи, възрастови ограничения няма. Заявките трябва да бъдат изпратени до 12 март до дирекция "Култура и духовно развитие" или "Образование и младежки дейности" в община Варна, може и в електронен вариант. Желаещите да се включат в карнавала, но без да се състезават в конкурсната програма, могат да се запишат и по телефона до 25 март. Участниците в пролетния празник ще пресъздадат герои от местния, националния и чуждестранния фолклор, а също така и герои от приказки, книги, филми и комикси. Те ще представят маски и костюми от различни етнографски области и на различни етноси. 

Журито ще оценява красотата и колорита на маската или костюма. Ще следи и за максималното приближаване до автентичния образ, който се възпроизвежда, но същевременно ще търси оригиналност и артистичност. Във варненския карнавал представянето трябва да стане чрез мимика, жест, походка или поза. 

Не се допускат изпълнения на танци, песни, рецитиране на стихове и други подобни импровизации. Участници, които не се съобразят с регламента ще бъдат декласирани, предупреждават организаторите и напомнят костюмите на най-малките да са съобразени с метеорологичните условия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).