Пътеводител ще събере на едно място забележителностите на Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:42 / 25.01.2013
1509
"Варненска област - 3+15 туристически обекта". Така ще се казва пътеводителят, който ще събере на едно място по-значимите забележителности на региона. Той ще е част от кампанията "Опознай родния край - Варненска област", в която ще се включат всички училища в областта. Проектът ще стартира до дни, обяви областният управител Коста Базитов.

Пътеводителят ще представя трите местни забележителности, включени в "Стоте национални туристически обекта" - Археологическия музей, Военноморския музей и Музея на мозайките в Девня, като към тях ще се добавят 15 други, които по значимост и атрактивност не отстъпват на националните. Сред тях са Римски терми, Аладжа манастир, Побити камъни, античната крепост на нос "Свети Атанас" край Бяла и др. По-голямата част от тях са обявени за национални паметници на културата или защитени природни забележителности.

На територия от около 4000 кв. км във Варненско се намират 39 природни резервата, паркове и защитени местности, 1466 паметника на културното наследство, 44 музея, музейни сбирки и галерии. Областта може да се похвали и с уникални природни феномени като Побитите камъни и Чудните скали, със следи от изчезнали цивилизации и др., пише Дарик. В същото време уникални за страната и Европа исторически паметници и природни забележителности на Варненския край и Северното Черноморие остават встрани от традиционните туристически маршрути и от обсега на националната кампания "Чудесата на България".

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).