Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Пътна полиция" във Варна с полезни съвети за празничните пътувания
Автор: Пламена Николова 16:14 / 20.12.2019Коментари (0)2150
© Varna24.bg
Коледните и новогодишните празници са свързани преди всичко със семейни и приятелски пътувания. Цели семейства пътуват по пътищата на страната и в чужбина. Интензивността на трафика обичайно се повишава.  Освен водачите и пътниците в автомобили, Коледните и новогодишните празници са свързани преди всичко със семейни и приятелски пътувания. Цели семейства пътуват и по пътищата на страната, но и в чужди страни. Интензивността на трафика обичайно се повишава. В него преки участници освен водачите и пътниците в автомобили, са и пешеходците.

ОД на МВР – Варна напомня, че за предстоящите празници е предвидено осигуряването на засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очаква засилен поток от автомобили от и към Варна. Дейността на екипи на сектора ще е насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата с цел да не се образуват автомобилни колони. Проверките ще бъдат засилени, като особено внимание ще се обръща на водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. През празничните дни ще се извършват засилени проверки за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, управление на МПС без свидетелство за правоспособност и с превишена скорост, както и с неизправни автомобили.

За пръв път тази година в работата на "Пътна полиция" ще се включат и специални екипи, които ще осъществяват контрол от небрандирани автомобили. Те ще се движат по главните пътни артерии на града и областта и ще следят за недопускане на нарушения - неспазване на предимство, шофиране в буслентите, агресивни водачи, както и за спазване на скоростните режими.

За безопасно движение по пътищата на страната по време на предстоящите празници "Пътна полиция“ препоръчва:

ЗА ВОДАЧИТЕ:

1) Прегледайте основно изправността на автомобила си и неговата готовност за движение при зимни условия! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подходящи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

2) Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! Не поставяйте предварително час за пристигане! Пътуването през зимата често е непредвидимо! Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния! Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени.

3) Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач!

4) Винаги поставяйте предпазни колани!

5) При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка, управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила. При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта.

6) При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.

7) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества!

8) Бъди концентриран, не си отклонявай вниманието! Ако си уморен, не шофирай!

 

9) Подготви се за непредвидени ситуации и аварии:

Заредете мобилния си телефон и задължително вземете със себе си зарядно устройство. А, ако имате старо мобилно устройство, заредете го и го вземете като резерв.

Подсигури се с достатъчно вода и храна за из път. За дълъг път вземи одеяло за всеки случай.

Вземи със себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш.

Винаги информирай близките си къде и с кого си, по какъв маршрут се движиш.

Набави си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.

ЗА ПЕШЕХОДЦИ:

1) Обличайте се цветно! Ако може, прикачете светлоотразителни елементи на връхната си дреха!

2) При пресичане спрете или намалете музиката, свалете слушалките, за да възприемате по-добре страничните шумове от автомобили, хора, светофари! Помнете, че шапките и слушалките намаляват степента на възприятие на шумове!

3) Използвайте подлезите и надлезите за пешеходци! Пресичайте на пешеходни пътеки!

4) Дори да сте с предимство, убедете се, че шофьорът е възприел намеренията Ви, и едва тогава пресечете.

5) Не тичайте, за да хванете автобус, тролей, трамвай! По-добре изчакайте следващия, макар че може да закъснеете. Не забравяйте, че зимните обувки и дрехи, ограничават движенията на пешеходеца!

Весела Коледа и Щастлива 2020-та година!!!



Още по темата: общо новини по темата: 110
10.12.2020 »
07.12.2020 »
07.12.2020 »
07.12.2020 »
04.12.2020 »
04.12.2020 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: