Пътническите кораби в България отговарят на изискванията за техническо състояние и безопасност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:36 / 18.10.2009
523
Пътническите кораби в България отговарят на изискванията за техническо състояние и безопасност. Това е заключението на доклада, представен днес на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Проверката бе наложена след трагичния инцидент в Охрид от 5 септември. Проверени са общо 162 кораба за сезонен превоз на пътници, фериботи, ро-ро фериботи и високоскоростни пътнически кораби, вписани в регистрите. Няма съставени актове за установяване на административни нарушения.

По нареждане на министър Цветков регионалните дирекции на Изпълнителна агенция „Морска администрация" извършиха извънреден преглед на всички плавателни съдове по море и река за превоз на пътници.

След извършената проверка експертите констатират, че общото състояние на корабите е добро. Всичките кораби разполагат с достатъчно на брой спасителни средства, притежаващи сертификати за годност и са разположени на определените за тях места. Противопожарните средства също са в годно състояние, със съответните стикери и означена годност върху тях, издадени от лицензирани фирми. Основните устройства, системи и оборудване са в изправно състояние.

Един от проверените кораби на територията на Варна е изведен от експлоатация. Корабособственикът е подал съответното заявление до Дирекция „Морска администрация" - Варна.

Морска администрацията ще подготви, отпечата и разпространи инструкции за действие в аварийни ситуации, (във вид на стикери), които ще се поставят на определените за това места на плавателните съдове. Те ще се поставят на определените за целта места при преминаване на технически прегледи за разрешение на сезонно превозване на хора. Всички плавателни съдове ще посрещнат новия сезон с такива стикери.

При извършването на проверките бе обърнато специално внимание на спазването на изискванията за:

- сигурна и безопасна експлоатация на плавателните съдове за превоз на хора;

- изграждане на самостоятелни системи за тревога в плавателните съдове, превозващи хора;

- противопожарна защита, за наличност на борда на корабни лодки и на корабни лодки от надувен тип при плавателните средства превозващи хора;

- наличие на спасителни кръгове и съответен брой спасителни жилетки;

- пътническите плавателни средства за осигурителни системи за вътрешна връзка и спасителни средства /индивидуални и колективни/, както и другите специфични изисквания.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).