Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
RADAR Festival този път с изцяло българска програма, но без компромиси в концепцията
Автор: Пламена Николова 14:12 / 20.10.2020Коментари (0)1461
©
RADAR FESTIVAL BEYOND MUSIC се завръща за седма година, този път от 23-ти до 25-ти октомври. Това издание е много лично и интимно както за организаторите, така и за артистите.

В негово вдъхновение и обстоятелства се превръща социалната изолация, в която не само целият свят, но и изкуството постави под въпрос своите физически и духовни граници. Голяма част от творбите са създадени и репетирани именно в това време. Организаторите решават и намират за най-логично да съберат основно български артисти, и то такива, които през годините вече са участвали – своеобразно манифесто за важността на близостта и подкрепата, от която всички ние се нуждаем именно сега.

Така RADAR ще има своето "семейно“ издание – без августовските тълпи, без пристигащи от другия край на света артисти и мащабни проекти, а нещо различно – фина селекция, на това което авангардните артисти в България създадоха през последните месеци, лакмус на настроенията на несигурността, страха, объркването, но и любовта и надеждата. Едно истински лабораторно издание, на което се очакват именно и  истинските ценители на това, което RADAR показва през годините – изкуства преливащи едно в друго, от възприятие във възприятие. Творби понякога зрели достатъчно дълго, за да видят бял свят именно на тази сцена, друг път родени от спонтанността на тук и сега и останали единствено споделен момент с публиката.

Фестивалът ще бъде открит от един изключително чакан проект – МОНО НО АВАРЕ.

23.10 / 19:00 - Поетичен пърформанс, създаден от актрисата Ирмена Чичикова и нейния брат, режисьорът и сценарист Йордан Чичиков, чиито творчески и личностни търсения ни отвеждат в света на произведението "Записки под възглавката“. Авторката, Сей Шонагон е една от най-ярките представители на така наречената онна-те или "женска писменост“ в Япония. С помощта на композитора Димитър Бодуров, те ще ни потопят в тайнството на непознати светове, където да открием сами себе си – чрез поривите към красота, в изумлението от чистата простота на живота, в очарованието от дълбочината на човешката тъга. Още едно познато и много любимо на почитателите на RADAR име ще видим в първата фестивална вечер в залата на Градска художествена галерия. Димитър Горчаков ще представи последният си албум с джаз импровизации. "Музика под дървото“.

23.10 / 20:30 . Късната RADAR вечер (22:00ч) ще завърши с електронния продуцент Горазд Попов-GORO, намиращ собственото си място на берлинската клубна сцена с нестандартната си трактовка на електронна музика и балкански елементи.

Друг акцент в програмата е Coalescence на 24.10 от 20:30 – първият съвместен албум на джаз пианиста Димитър Бодуров и електронния продуцент Иван Шопов. Свободните импровизации, които често се превръщат в комплексни звукови текстури, правят музиката емоционално богата и жанрово неангажираща. В същата фестивална вечер ще се състои представянето на вече традицонната артистична резиденция Градски истории 24.10 / 19:00 с участието на Нейко Бодуров (тромпет), както и първата премиера на живо на последния албум на Ангел Симитчиев, носещ заглавието KEEPER. Ангел е основател на лейбъла АМЕК, който вече повече от 10 години издава автентична електронна музика от български и международни артисти. Той е композитор и саунд арт лектор към Националната художествена академия в София, а в момента и докторант в Института за изследване на изкуствата към БАН.

В последната фестивална вечер на 25-ти октомври (неделя) RADAR ще е домакин на “Нищо няма да ти се случи“.

25.10 / 19:00 - Експериментална литература и електронната музика са едно в аудио сборника от кратки разкази и поезия в проза. Той обединява текстовете на Светослав Тодоров, гласа на актрисата Ина Добрева и музиката на композитора Стоимен Стоянов (Nocktern). В същата вечер ще бъде представен също аудио-визуалния пърформанс Архитектура на изчезването 25.10 / 20:30 (Искра Проданова - движение, Виктор Проданов- звук, Светлозара Христова - сътрудник и Петко Танчев - видео), резултат от артистична резиденция в рамките на RADAR’17, както и представяне на  PANTA RHEI

25.10 / 22:00– дебютния албум на Виктор Проданов, познат под псевдонима xDEx . 

Съпътстващата програма ще представи работилница по саунд дизайн от Иван Шопов (25.10 / 16:00/Социалната чайна) и лекция на Теодора Константинова и Радослав Механджийски на тема Съвременно изкуство, звук и технология (24.10 / 16:00 Социалната чайна).

Билети на стойност 10 и 5 лв. на касите на Epay и онлайн, както и преди концертите.  

Повече информация и пълната програма на фестивала може да намерите на сайта https://radar-festival.eu/, както и във Facebook https://www.facebook.com/events/276128856291545/.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна, Министерство на културата и индивидуални дарения.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: