РИО: Резултатите от малките матури могат да бъдат включени като текуща оценка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:33 / 08.06.2010
2259
До десети юни ще приключат изпитите за външно оценяване за учениците от пети и шести клас, съобщи  Николина Даскалова, началник на Регионалния инспекторат по образованието в морската столица. Тя уточни, че днес са се провели малките матури по История и цивилизации, утре предстои изпитът по География и икономика, а в четвъртък по чужд език. За пети и шести клас изпитите са в рамките на един учебен час или 45 минути. Въпросите в тестовете включват учебното съдържание на изучавания материал през текущата година. Николинка Даскалова коментира, че резултатите от външното оценяване може да се ползват и за текуща оценка, ако учениците пожелаят това.

"Външното оценяване не е краен резултат, тогава, когато се оформя крайният резултат тази оценка участва в оформянето. Ако детето не желае оценката му да бъде текуща, нищо не се случва", каза Даскалова и добави, че външното оценяване при четвърти, пети и шести клас се използва за анализ на обучението в съответното училище, община и област. След получените резултати всяко едно училище си прави анализ, сравнява го с резултати от предна година.

"И тъй като всички деца се изпитват при едни и същи условия можем наистина да казваме, че анализът, който правим, е достатъчно обективен", каза още Даскалова. По този начин всяко едно училище вижда къде са слабите му моменти, какви са пропуските и през следващата година с определени ученици се работи допълнително. Има и национална програма "С грижа за всеки ученик" , при втория модул на тази програма се използват точно резултатите от външното оценяване и деца, които не са се справили по някакъв предмет по една или друга причина се подпомагат от учителите, за да не се задълбочава проблема.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
22.07.2011 Останаха свободни места за варненските седмокласници
21.07.2010 Все още има места в гимназиите
09.07.2010 Пълнят още стотина места в гимназиите
05.07.2010 Продължава приемът на документи на учениците, завършили основно образование
02.07.2010 Още 69 седмокласници с места в гимназии
29.06.2010 Борбата за място в гимназиите продължава
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).