РИОСВ - Варна погна известни фабрики и фирми, хванати в нарушение

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:08 / 15.02.2019
8160
След два сигнала, подадени на "зеления" телефон в РИОСВ - Варна, инспекцията погна популярна мебелна фабрика във Варна, горила отпадъци за отопление, научи Varna24.bg

Първият сигнал е от 14 януари и се отнася за "Силно задимяване и остра миризма от комини на мебелна фабрика РУДИ АН". Проверка на инспекцията установява, че: "Сигналът е основателен и касае изгаряне на дървесни отпадъци за отопление от дейността на 2 цеха за производство на мебели и цех за производство на метални изделия. Съставени са 2 АУАН по ЗУО. Дадени са предписания за недопускане изгарянето на отпадъци, класификация на отпадъците по ЗУО и извършване на СПИ на емисиите, изпускани в атмосферния въздух от бояджийна камера."

Само два дни по-късно, на 16 януари отново постъпва сигнал за "Замърсяване на въздуха от мебелна фабрика РУДИ АН, силна миризма на изгорели плоскости".

След проверка РИОСВ Варна констатира: "Сигналът е основателен и касае изгаряне на дървесни отпадъци за отопление от дейността на 2 цеха за производство на мебели и цех за производство на метални изделия. Съставени са 2 АУАН по ЗУО. Дадени са предписания за недопускане изгарянето на отпадъци, класификация на отпадъците по ЗУО и извършване на СПИ на емисиите, изпускани в атмосферния въздух от бояджийна камера.".

От сигналите до РИОСВ Варна става ясно още, че "От комин във фабрика "Христо Ботев“, гр. Варна, периодично излиза жълт дим". Инспекцията се е произнесла, че "Сигналът е основателен и касае изгаряне на дървесни отпадъци от дейността на цех за производство на пана в самоделна печка за отопление. Дадено е предписание за недопускане изгарянето им."

В сигнал от 17 януари се посочва, че зад заводите на Девня Цимент се издига дим, който замърсява околната среда. Ето констатацията на експертите:

"Сигналът е основателен. Задимяването е вследствие възникнал пожар на територията на бивша кариера, в която на открито се съхраняват складирани бали от слама. Балите са собственост на "Агрополихим“ АД и се използват за гориво на котлите на дружеството. Извършени са три пробовземания на границите на с. Чернево, с. Кипра и гр. Девня. По всички контролирани замърсители няма задействани алармени стойности на апаратурата за експресно определяне "GASMET. Контролът за КАВ продължи да се осъществява непрекъснато по резултатите от АИС “Изворите" гр. Девня и мобилната автоматична станция, разположена на границата на гр. Девня."

Според подадена информация до екоинспекцията и осъществена проверка е констатирано още изхвърляне на отпадъци в дере от фирма "КУЛ“ ООД, която се намира в Западната промишлена зона на Варна. Проверени са два обекта в района. Издадени са предписания на дружествата за почистване на коритото на дерето от натрупаните циментови утайки и да се премахне тръбопровода, заустен в дерето непосредствено под бетонов възел.

В писмо, изпратено на 24 януари до РИОСВ Варна се сигнализира за лошото състояние и липсата на контрол в защитена местност Побити камъни. Ето и констатацията на експертите:

"Сигналът е основателен и касае изхвърляне на непречистени отпадъчни води в дере и замърсяване на площи със строителни и битови отпадъци в ЗМ "Побити камъни“, група Слънчево-юг. На фирма "Жар – месни продукти“ ЕООД са дадени предписания със срокове за изпълнението им. Нарушителите на замърсяванията със строителни и битови отпадъци не са установени. На кметовете на общините ща бъдат дадени предписания за почистването им."

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).