Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РИОСВ - Варна погна известни фабрики и фирми, хванати в нарушение
Автор: Пламена Николова 10:08 / 15.02.2019Коментари (0)8077
©
След два сигнала, подадени на "зеления" телефон в РИОСВ - Варна, инспекцията погна популярна мебелна фабрика във Варна, горила отпадъци за отопление, научи Varna24.bg

Първият сигнал е от 14 януари и се отнася за "Силно задимяване и остра миризма от комини на мебелна фабрика РУДИ АН". Проверка на инспекцията установява, че: "Сигналът е основателен и касае изгаряне на дървесни отпадъци за отопление от дейността на 2 цеха за производство на мебели и цех за производство на метални изделия. Съставени са 2 АУАН по ЗУО. Дадени са предписания за недопускане изгарянето на отпадъци, класификация на отпадъците по ЗУО и извършване на СПИ на емисиите, изпускани в атмосферния въздух от бояджийна камера."

Само два дни по-късно, на 16 януари отново постъпва сигнал за "Замърсяване на въздуха от мебелна фабрика РУДИ АН, силна миризма на изгорели плоскости".

След проверка РИОСВ Варна констатира: "Сигналът е основателен и касае изгаряне на дървесни отпадъци за отопление от дейността на 2 цеха за производство на мебели и цех за производство на метални изделия. Съставени са 2 АУАН по ЗУО. Дадени са предписания за недопускане изгарянето на отпадъци, класификация на отпадъците по ЗУО и извършване на СПИ на емисиите, изпускани в атмосферния въздух от бояджийна камера.".

От сигналите до РИОСВ Варна става ясно още, че "От комин във фабрика "Христо Ботев“, гр. Варна, периодично излиза жълт дим". Инспекцията се е произнесла, че "Сигналът е основателен и касае изгаряне на дървесни отпадъци от дейността на цех за производство на пана в самоделна печка за отопление. Дадено е предписание за недопускане изгарянето им."

В сигнал от 17 януари се посочва, че зад заводите на Девня Цимент се издига дим, който замърсява околната среда. Ето констатацията на експертите:

"Сигналът е основателен. Задимяването е вследствие възникнал пожар на територията на бивша кариера, в която на открито се съхраняват складирани бали от слама. Балите са собственост на "Агрополихим“ АД и се използват за гориво на котлите на дружеството. Извършени са три пробовземания на границите на с. Чернево, с. Кипра и гр. Девня. По всички контролирани замърсители няма задействани алармени стойности на апаратурата за експресно определяне "GASMET. Контролът за КАВ продължи да се осъществява непрекъснато по резултатите от АИС “Изворите" гр. Девня и мобилната автоматична станция, разположена на границата на гр. Девня."

Според подадена информация до екоинспекцията и осъществена проверка е констатирано още изхвърляне на отпадъци в дере от фирма "КУЛ“ ООД, която се намира в Западната промишлена зона на Варна. Проверени са два обекта в района. Издадени са предписания на дружествата за почистване на коритото на дерето от натрупаните циментови утайки и да се премахне тръбопровода, заустен в дерето непосредствено под бетонов възел.

В писмо, изпратено на 24 януари до РИОСВ Варна се сигнализира за лошото състояние и липсата на контрол в защитена местност Побити камъни. Ето и констатацията на експертите:

"Сигналът е основателен и касае изхвърляне на непречистени отпадъчни води в дере и замърсяване на площи със строителни и битови отпадъци в ЗМ "Побити камъни“, група Слънчево-юг. На фирма "Жар – месни продукти“ ЕООД са дадени предписания със срокове за изпълнението им. Нарушителите на замърсяванията със строителни и битови отпадъци не са установени. На кметовете на общините ща бъдат дадени предписания за почистването им."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: