Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РИОСВ-Варна засилва контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци
Автор: Пламена Николова 16:52 / 20.11.2019Коментари (0)2205
© Varna24.bg
Във връзка с настъпилият нов отоплителен сезон, РИОСВ-Варна засили контрола по спазването на нормативните изисквания за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Стриктно се следи спазването на изискването предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по Закона за управление на отпадъците.

Обръща се особено внимание на нерегламентираното изгаряне на излезлите от употреба гуми, отработени масла, текстилни отпадъци, дървени дограми и други лесно запалими материали, т.к. при процеса се отделят вредни емисии в атмосферата, които са канцерогенни.

Наредбата за изискванията за третиране на излезли от употреба гуми забранява изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане на излезли от употреба гуми, както и изгарянето им с изключение на случаите, в които лицата притежават съответното разрешение по Закона за управление на отпадъците.

Наредбата за отработените масла  и отпадъчните нефтопродукти забранява третирането, в това число изгарянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти по начин, водещ до превишаване на установените норми за допустими емисии на вредни вещества в атмосферния въздух.

Употребяваните дрехи, които са предназначени за дейност по подготовка за повторна употреба (сортиране, отстраняване на замърсявания и др.), представляват отпадъци и третирането им следва да бъде съобразено с изискванията на Закона за управление на отпадъците. Продаването/предаването на негодни употребявани дрехи, които са отпадъци на физически лица е неправомерно съгласно закона и подлежи на санкция в размер от 300 до 1000 лв.

Общинските съвети определят условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни отпадъци. В контейнерите за събиране на битови отпадъци или за разделно събиране на отпадъци от опаковки е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци.

Предвидената в Закона за управление на отпадъците санкция за констатирано нерегламентирано изгаряне на отпадъци от физически лица е в размер до 5000 лв.  Имуществената санкция за едноличните търговци или юридическите лица, които нерегламентирано изгарят или извършват друга форма на нерегламентирано третиране на неопасни отпадъци е в размер от 1400 до 4000 лв. (например за излезли от употреба гуми и употребявани дрехи). Имуществената санкция за едноличните търговци или юридическите лица, които нерегламентирано изгарят или извършват друга форма на нерегламентирано третиране на опасни отпадъци (например отработени масла и отпадъците като стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или замърсени с опасни вещества, както се класифицират боядисаните дограми), е в размер от 10000 до 50000 лв.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: