Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РИОСВ заседава по казуса с пристанището в Белославското езеро
Автор: Пламена Николова 17:29 / 09.06.2021Коментари (0)1555
© Фейсбук
Експертният екологичен съвет на РИОСВ-Варна проведе заседание на 08.06.2021 г., на което беше разгледан доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за изграждане на "Пристанище за обществен транспорт с регионално значение за горива – Варна" с прилежаща акватория на южния бряг на Белославско езеро в землището на град Белослав, с възложител "Газтрейд“АД.

В хода на процедурата е постъпило отрицателно становище от община Белослав с изказани доводи за значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. С решение на общинския съвет Белослав изразява становище срещу реализацията на инвестиционното предложение. Към документацията са приложени възражения от юридически лица, отрицателно становище от кмета на община Белослав, сдружение в община Белослав, подписка от 944 граждани от град Варна, град Белослав, село Страшимирово, село Разделна, село Езерово, община Белослав и 355 гласували в социалните мрежи против реализацията на предложението.

Становището на дирекция "Морска администрация“, отговаряща за безопасността на корабоплаването, е че не е спазена необходимата отдалеченост на пирса, заедно с швартования на него газовоз/ танкер от южната граница на фарватера на канал. Не са представени анализи за ефекта на доминото и резултати от кумулативния ефект при евентуалното възникване на различни аварийни ситуации между жп цистерна/цистерни, газовоз  или танкер. Не е анализиран кумулативния ефект на пожар и взрив от газовоз/танкер с кораби, превозващи опасни товари и разлив в акваторията с последващо въздействие върху човешкия живот и здраве и околната среда.               

Областно пътно управление изразява становище за необходимостта от преразглеждане на част "Пътна“ към преписката, предвид предвижданията за увеличен трафик при реализацията на пристанището.

  Предвид констатираните несъответствия, неточности, неизвършвани анализи в хода на процедурата и с цел равнопоставеност на страните в производството, ЕЕС реши да бъде дадена възможност за изясняване фактите и обстоятелствата от значение за случая с извършване на допълнителни анализи по всички компоненти и фактори на околната среда. След предоставяне на необходимата информация от страна на възложителя ще бъде насрочено ново заседание на ЕЕС.

Заседанието на ЕЕС се проведе в присъствието на постоянния състав- експерти на екоинспекцията и БДЧР и допълнителен състав от спрециализирани инстутуции и ведомства приобщени към процедурата на база изразените от тях становища. На заседанието, след депозиран от тяхна страна отказ, не присъстваха представители от страна на възложителя и екипа разработил доклада за ОВОС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: