РЗИ: Няма болни от морбили във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:19 / 08.01.2018
2104
Няма болни от морбили във Варна. Няма обаче и някакви специални указания от Министерство на здравеопазването относно опасността от заболяването, което взе жертви в съседни страни. Това каза за Varna24.bg шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Янка Драганова.

Коментарът й бе повод опасността от епидемия от морбили и у нас, за която предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев. 

По БНТ той коментира, че в момента в съседните страни като Румъния, Сърбия и Северна Гърция има много случаи на заболяването. Дребната шарка върлува и в Европа - засегнати са Германия, Франция и Италия.

Кантарджиев призова здравните власти, личните лекари и самите майки да проверят имунизациите на децата си за тривалентната ваксина, която се прави на едногодишна възраст.

По данни на Националния център около 70 на сто от българчетата са имунизирани. Болестта е особено опасна - миналата седмица е регистриран един смъртен случай в Сърбия, а от началото на епидемията в Румъния са починали 50 души.

През юни на миналата година Varna24.bg съобщи, че РЗИ-Варна продължава борбата, за да бъдат обхванати всички неваксинирани и нереимунизирани деца срещу морбили във Варна и областта.

Тогава по информация на д-р Анка Баева, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в Здравната инспекция стана ясно, че към 14 март м.г., когато се появиха първите случи в Пловдив на болни от морбили, неваксинираните деца до 13 месечна възраст във Варна и областта беше 902 деца, а децата на 12-годишна възраст, които подлежаха на реимунизация бяха 588.

Към юни от тези децата, които не са ваксинирани против морбили във Варна и областта бяха 826.


Виж коментарите (0)

Още по темата (48):
19.09.2019 Болници допуснали големи грешки и разпространили заразата с морбили
11.09.2019 Тодор Кантарджиев: Учебната година ще е изпитание
29.08.2019 Момиченцето с морбили от Варна е било ваксинирано, но с нисък имунитет
23.08.2019 Втори случай на морбили във Варна: Разболя се дете, посещаващо детска
градина
13.08.2019 Младият варненец, болен от морбили, контактувал с безброй туристи на
летището
12.08.2019 Първи случай на морбили във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).