Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РЗИ – Варна: Концесионерите трябва да поставят информационни табели с данни за морската вода
Автор: Екип Varna24.bg 08:51 / 30.05.2019Коментари (0)1859
© Varna24.bg
Концесионерите са задължени да поставят информационни табели с актуални данни за състоянието на морската вода. Това коментира в интервю за радио Фокус-Варна д-р Веселина Божилова, началник на Отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето“ при РЗИ-Варна.

 

-Д-р Божилова, кога ще започнат мониторингите на РЗИ – Варна по отношение на състоянието на морската вода?

-Мониторинга започна – на 20 и 21 май са взети първите проби от 23-те пункта за данните за къпане и към момента вече излизат резултатите – края на седмицата. Добри са към момента.

-Къде беше констатирана най-чистата вода в региона през изминалата година според данните на РЗИ-Варна? 

 

-Все още не е изляза класификацията на зоните за къпане, която се прави въз основа на данните за 4-годишен период. Но общо взето зоните за къпане на север от "Бриз“ и на юг от кв. "Аспарухово“ – Ветеран, Паша дере, Фичоза и надолу да Бяла, са добри стойностите. По- неблагоприятни са резултатите, както всички знаят на градските варненски плажове и особено на офицерски плаж.

-Какви са условията водата на един плаж да бъде обявена годна за къпане? За какви индикатори следи РЗИ- Варна?



-Индикаторите не са на РЗИ – Варна. Индикаторите са на Европейската комисия и на Министерството на здравеопазване – по евродиректива работим. И стойностите трябва да бъдат задоволителни, добри и когато стойностите са лоши в този четири годишен период, се обявява зоната, че състоянието е лошо и се обозначава, че се забранява къпането. Тоест хората трябва да бъдат уведомени, че съществува риск за тяхното здраве за съответната зона за къпане.

-Какви могат да бъдат опасностите за човешкото здраве от къпане в замърсена вода?



-Те хората и за това не обръщат много внимание, защото ако разбира се, водата не е много замърсена, говорим за някакви гранични стойности между задоволително и лошо състояние , за гранични стойности, тогава опасността е за хора, които са с по-крехък имунитет, за деца, за възрастни хора, за хора с хронични заболявания и биха могли да възникнат заболявания на отделителната система, на храносмилателната система, различни видове заболявания. Просто в зависимост от това и самия човек каква предиспозиция има. Но тъй като водата има способността да се самопречиства, знаете, че водата е и солена, затова и хората не обръщат внимание, но би трябвало, особено за малки деца, възрастни хора и хора с тежки заболявания, да се обръща внимание на тези предупреждения, пък и за всички останали здрави хора, защото никой не знае в един момент в какво състояние е неговия имунитет. Така, че тези предупреждения, че къпането е забранено, защото състоянието на водата е лошо, не бива да бъдат пренебрегвани.

-Къде хората могат да потърсят информация за качеството на морската вода? Може би в РЗИ-Варна?

-Да, на сайта на РЗИ почти в реално време се публикува стойностите за съответните плажове. По дни излизат резултатите и се публикуват на страницата на РЗИ. Има резултати от мониторинг на морската вода на страницата на РЗИ, където те са едни екселски таблици за всяка зона за къпане се появяват съответните резултати и за датата на пробонабиране. Също и години назад хората могат да направят справка за състоянието на зоната. Има и профили на всяка зона за къпане, където е класификацията от 2007 г. до настоящата година, каква е класификацията на морската вода в тази зона за къпане. Тъй, че хората като отиват на плаж могат да си направят справка. Освен това концесионерите на плажовете имат задължението да изготвят табели, които са по образец и там също на табелата има качеството на водата в зоната за къпане на периода – актуалното състояние на качеството на водата в зоната за къпане. Освен това, ако се получат неблагоприятни резултати от замърсяване на морската вода, така нареченото, кратковременно замърсяване или пък продължително замърсяване за голям период от време, също трябва да има табели. Задължен е концесионера и наемателя на съответния плаж да обозначи, че състоянието на водата е лошо и се забранява къпането. Значи, забранява се не ползване на плажа, а се забранява къпането в морската вода.

-По отношение а басейните. Извършват ли са проверки от страна на РЗИ-Варна на водата в басейните на територията на Варна преди тяхното пускане в експлоатация?

-Да, в момента върви една комисия, която е съвместна с Общината и по заповед на кмета, където се извършват проверки на басейните преди тяхното пускане в експлоатация за съответния сезон. И едно от задълженията, което е на собствениците на басейните и наемателите, е да представят протоколи от изследване на водата в басейните и това е едно от условията за тяхното пускане в експлоатация за съответния сезон. Също и наличието на правоспособни спасители и освен това да има и съответната инфраструктура – да има душове, санитарни възли, да е осигурено обеззаразяване на водата, да няма остатъчен хлор, който да е в съответната концентрация във водата на басейна. И протоколите, разбира се, да представят стойности, които да отговарят на изискванията на наредбата за безопасност и ефективност на обеззаразяването на водата в басейна.<

-Извършили ли сте такива проверки от началото на годината? За какво следите при проверките?

-До момента 32 басейна от тази комисия са проверени и това се следи дали има спасители, дали има протоколи от изследване на водата, количеството на остатъчния хлор и ефективността на обезобразяване и наличието на душове и санитарни възли. Това са най-едрите неща, разбира те ли. Има много други неща, но това са нещата, които пряко биха застрашили здравето на ползващите басейните.

-Какво може да доведе до възбрана за пускане в експлоатация на даден басейн?



-Във всеки случай се отлага пускането в експлоатация до отстраняване на съответното нарушение. Има няколко такива случая – наличие на неправоспособни или никакво наличие на спасител, или количество остатъчен хлор, която не отговаря на съответните изисквания. Това са отстраними забележки, които след отстраняването им басейна се пуска в експлоатация за сезона.<br />

 

-Колко басейна ще бъдат проверени?

-Предвид огромния брой басейни в региона не можем да отговорим, защото зависи от заявките на тези, които искат да ги пуснат в експлоатация. Просто не можем да предвидим. През целия сезон тече този процес, сега е може би най- засиления, но има басейни, които се пускат по-късно и след юни месец, така че не можем да предвидим към момента бройката. Но е много голяма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: