РЗИ Варна: Работещите в хранителни обекти трябва незабавно да се отстраняват при наличие на стомашно-чревни оплаквания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:39 / 19.08.2016
1497
Работещите в хранителни обекти трябва незабавно да се отстраняват от работа и да се насочват за преглед към личния лекар при наличие на стомашно-чревни оплаквания, ангини и гнойни възпаления по кожата. 

Това заяви за "Фокус" д-р Янка Драганова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Тя допълни, че други вируси, причиняващи чревни инфекции през летните месеци, освен ротавирус, са аденовируси, ентеровируси, астровируси, хепатит А вирус и др. 

Д-р Янка Драганова отбеляза, че за да се предпазим от чревни инфекции-бактериални и вирусни, трябва да избягваме контакти с болни лица и заразоносители, както и да поддържаме висока обществена и лична хигиена, като това се отнася особено за работещите в рискови за здравето обекти - хранителни, детски и здравни заведения. 

Необходимо е още плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид, да се измиват обилно с течаща вода, а хранителните продукти, особено тези от животински произход -месо, мляко, яйца, да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия. 

Специалистите съветват още да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане и да не се пие вода от съмнителни водоизточници. 

"Самолечението може да ни навреди, поради което е необходимо незабавно да потърсим медицинска помощ", заяви д-р Янка Драганова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).