Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РЗИ – Варна: Силният градски шум се дължи на лошата организация на движението
Автор: Екип Varna24.bg 15:02 / 08.09.2015Коментари (1)1872
© Вulfoto
Завишените средни шумови нива във Варна се дължат на лошата организация на транспортния поток (скорост на движение и светофари на кръстовищата), остарелия автомобилен парк, лошото състояние на пътната настилка (въпреки извършените на места ремонти). 

Разделителните ивици са с ниска растителност и не допринасят за снижаване на шумовото замърсяване. Това се посочва в годишния доклад на Регионалната здравна инспекция във Варна, който се базира на данни от проведения мониторинг през 2014 г., пише "Черно море".

Измерванията са направени в общо 45 пункта на територията на Варна. При оценката на получените резултати е отчетено, че увеличените стойности на шумовите нива в по-голяма част от местата с интензивен трафик не се дължат на увеличен брой на транспортните средства. Дори при почти половината пунктове този брой е по-малък от 2013 г. До известна степен завишените шумови нива могат да се отнесат към отбелязаното на някои места увеличение на товарните автомобили, но и то е доста незначително.

Измервания показват също, че допустимите шумови нива са превишени в 21 от контролните пунктове в града, което представлява 46,66 % от общия брой контролирани зони.
Анализът на данните сочи, че най-много са превишените шумови нива за зоните, разположени на улици с интензивен автомобилен трафик и зоните за обществен и индивидуален отдих.

Според изследването и последващите измервания интензивният автомобилният трафик по главните улични артерии на града е с най-голям дял за шумовото замърсяване, като там са установени наднормени нива на шум около и над 70 децибела и превишението на дневната гранична стойност от 60 децибела в различни пунктове. Най-високи средни наднормени нива на шума са регистрирани в пунктовете бул."Вл. Варненчик" № 128 между сп. "Патриарх Евтимий" и сп. Автогара, бул. "Осми приморски полк" №67 до пицария "Морско конче", бул. "Христо Ботев" (до магазина за риболовни принадлежности), бул. "Цар Освободител" - район Младост блок. 130.

Наднормен шум се регистрира и в зоните за отдих като Морската градина, в зони с учебни и лечебни заведения, както и в зони извън урбанизираните територии като Аладжа манастир.

Прогнозата за следващите години в общинския план за развитие на община Варна 2014 - 2020г. е за запазване и дори повишаване на съществуващите нива на шума поради по-високата автомобилизация и очакваното повишаване на стопанската активност. В селските райони и вилните зони акустичното замърсяване е значително под нормите.
Като цяло препоръките за намаляване нивото на шума са свързани с оптимизиране на уличното движение, въздушния трафик, подобряване качеството на пътните настилки, изграждането на шумозащитни пояси. 

Тези и други мерки и дейности са заложени в Плана за действие за предотвратяване и намаляване на шума в околната среда. В него е извършена и оценка на евентуалното намаляване на броя на засегнатото от шума население . По-голямата част от мерките са адресирани към решаване на устройствени проблеми на града и са отразени в новия ОУП на Варна. Основен принцип при проектиране на комуникационно-транспортната схема е в максимално изнасяне на автомобилното движение от централната зона на града към неговата периферия, се казва още в доклада на РЗИ - Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нека тези от РЗИ - Варна да доидат и да змерят хумотевицата,която вдига влактчето в детскя кат на Морската градина!!!!И това е целогодихно и потчти целодневно!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: