Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РЗИ-Варна: Спешно имунизирайте децата си срещу морбили, за да не се стигне до епидемия!
Автор: Пламена Николова 10:38 / 24.03.2017Коментари (0)4568
©
РЗИ-Варна призова всички родители, които не са имунизирали децата си срещу морбили спешно да вземат мерки, научи Varna24.bg от публикация в сайта на здравната инспекция. Ето какво пише там:

"Уважаеми родители, по повод на зачестилите случаи на морбили в Европа и регистрираните първи случаи на заболяването у нас, е необходимо вашето съдействие за да не допуснем разпространение на една тежка инфекциозна болест, която при неимунизираните лица често протича с усложнения, стигащи понякога до инвалидизация.

Потърсете семейните си лекари за изясняване имунизационния статус на децата ви по отношение ваксинопрофилактиката срещу морбили. 

Децата, при които е пропусната тази ваксина трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят децата от заболяване и да не се допусне епидемиологично разпространение от морбили на територия на града и страната".

Дребната шарка - морбили е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Дребната шарка е детска инфекция с причинител Morbillivirus morbilorum, която се разпространява по въздушно - капков път. 

Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Инкубационният период е 9-11, рядко 17-21 дни.

В клиничното протичане на заболяването се наблюдават три периода: катарален, обривен и рековалесцентен. Катаралният период продължава от 1-2 до 5-6 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, катарални и интоксикационни признаци. Катаралните прояви се изразяват в кихане, отделяне на серозно-слузуста секреция от носа, сълзотечение и светобоязън. Появява се груба, неповлияваща се на обичайното лечение кашлица. Постепенно температурата достига до 38,5-39 С, децата стават апатични, плачливи, губят апетит. На 2-3 ден по лигавицата на небцето, сливиците и фаринкса се появява характерен обрив. 

След кратко понижение или нормализиране на 3-5 ден температурата отново се повишава до 39-40 С и се появява характерният макуло-папулозен обрив. Той се развива поетапно и десцендиращо, като отначало обхваща лицето около носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния кош, а впоследствие обхваща туловището и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, като след изчезване на обрива остава кафеникава пигментация. 

Органната патология през обривния период е най-силно изявена. Поради токсични увреждания и съдови разстройства на централната нервна система може да се наблюдава картината на енцефалопатия.

В белите дробове се чуват сухи, свиркащи и влажни хрипове, засяга се и сърдечно-съдовата система.

Във възстановителният период температурата постепенно се нормализира, обривът изчезва в същата последователност в която се е появил и общото състояние постепенно се нормализира.

Дребната шарка при имунизираните деца протича подобно на болестта у неимунизираните, но усложненията са по-редки.

Единствен източник на заразата е болният човек. Болният е заразен 1-2 дни от края на инкубационния период, по време на катаралните явления и в първите няколко дни от началото на обрива общо (8-10 дни). Предаването на инфекцията става по въздушно-капков път чрез аерозолни частици натоварени с вируса. Заразоносителство при морбили не съществува.
Възприемчивостта на човека към дребна шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен индивид настъпва инфектиране и заболяване независимо от възрастта. 

До 6-ия месец кърмачето е невъзприемчиво към заболяването поради наличието на антитела, предадено от майката. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Повторни заболявания се наблюдават рядко.

Основното средство за профилактика и борба с дребната шарка е приложението на ваксина. Съгласно имунизационния календар на Република България у нас ваксината се прилага на 13 месечна възраст и реимунизация на 12 години.




Още по темата: общо новини по темата: 48
19.09.2019 »
11.09.2019 »
29.08.2019 »
23.08.2019 »
13.08.2019 »
12.08.2019 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: