Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РЗИ Варна обяви: Водата на Банова чешма и Аладжа манастир е негодна за пиене!
Автор: Пламена Николова 11:57 / 25.11.2019Коментари (1)7217
© bestbgtrips
Две чешми във Варна са с вода, негодна за пиене, научи Varna24.bg. Според анализ на РЗИ-Варна за периода от 1 до 15 ноември те не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. 

Проверката на здравната инспекция установила, че чешма в Банова чешма в община Варна е с отклонение по "колиформи" и "ешерихия коли", а чешмата на Аладжа манастир с отклонения по показател "ентерококи".

При анализа на острата заразна заболеваемост във Варна не са установени чревни заболявания, предавани по воден път.

Въпреки това са предприети незабавни административни мерки, като са издадени  предписания до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка с надпис: "Водата е негодна за пиене" върху местните водоизточници: Банова чешма и Аладжа манастир в град Варна.

Ентерококите са част от нормалната чревна микрофлора, но при определени обстоятелства могат да причинят тежки инфекции. Наличието на тези микроорганизми върху различни повърхности и в околната среда говори за фекално замърсяване. 

От съществуващите 37 вида ентерококи, по-малко от една трета от тях са свързани с болести при хората, 10% от вътреболничните инфекции се дължат на ентерококи. Бактериите могат да причинят инфекция при хората, когато навлязат в рани или постъпят в кръвта или уринарния тракт. С висок риск от развитие на ентерококова инфекция са хора, които имат слаб имунитет поради заболяване или операция; са на диализа; са претърпели трансплантация на органи; са носители на ХИВ. Ентерококите могат да причинят менингит и бактериемия при новородени. При възрастни ентерококите могат да причинят ендокардит.

Ешерихия коли (E. Coli) е грам отрицателен микроорганизъм, обитаващ долните отдели на храносмилателната система при човека и други бозайници. Заразяването става по фекално-орален механизъм, но е възможно и в битови условия - при недостатъчно добра лична и интимна хигиена, както и при някои сексуални практики. Заразяването може да стане също и в замърсен басейн, както и при близък контакт със заразен, от нечиста повърхност на предмети, които се използват в бита и други. 

Симптомите на инфекция с ешерихия коли са стомашен дискомфорт - колики, диария, гадене, повръщане. Бактерията е изключително устойчива във външна среда- над 100 дни. Стомашно-чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да доведе до дехидратация, токсикоза, сепсис. Сепсисът е признак за " отравяне“ на кръвта с бактерията и води до висока температура (пирексия) , промени в дихателната и сърдечно- съдовата система. Пациентът е с опасност за живота, поради тежката дисеминация (разпространение) на патогенния причинител в кръвта и ако не бъде своевременно настанен в болница и лекуван с широкоспектърни антибиотици последиците могат да бъдат фатални.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И в града водата не става.Пия само от кана с филтър.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: