Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РЗИ-Варна с предупреждение за Западнонилската треска в България
Автор: Екип Varna24.bg 14:40 / 18.09.2019Коментари (0)2784
© Varna24.bg
В Министерство на здравеопазването към 25 август са съобщени и лабораторно потвърдени 5 случая на Западнонилска треска в България, като един от тях е внесен, а другите 4 случая са с анамнестични данни за ухапване от комари в страната, по местоживеене, съобщават от РЗИ-Варна.

Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и трансмисивен механизъм на предаване чрез ухапване от комари предимно от рода Culex, които се срещат в страната и във Варненска област.

Разпространението й зависи от биологичните особености на преносителя – комара, затова най-често в Европа се регистрират случаи от месец юли до месец октомври с пик през август и септември. Предвид глобалното затопляне в последните години обаче и увеличената популация на комари, първите случаи на заболяването се съобщават още през месец май и регистриране на случаи е възможно до месец декември. Инкубационният период варира между 3 и 14 дни. Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Хората се заразяват основно при ухапване от комар, не се осъществява предаване на инфекцията от човек на човек. Възможно е обаче възникване на инфекция при органна трансплантация и чрез преливане на кръв.

Западнонилската треска протича обикновено леко, или умерено тежко с грипоподобни симптоми, макулопапулозен обрив, увеличени лимфни възли и гастроинтестинални оплаквания. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми като енцефалит, менингит или менингоенцефалит се срещат предимно при хора в напреднала възраст над 65 години и имунокомпрометирани лица. Няма ваксина срещу вируса на Западнонилска треска. Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване и намаляване на разпространението на комарните популации в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и контрол върху тяхната ефективност.

Мерките, които всеки трябва да приложи са ориентирани към предпазване от ухапване от комари. 1. Да се използват репеленти, да са покрити частите на тялото при престой на открито (дълги ръкави и дълги панталони), особено при изгрев и здрач, когато комарите са най-активни. 2. Добра превантивна мярка е замрежване на вратите и прозорците на домовете, както и използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция. 3. Да се намалят местата със застояла вода на открито, тъй като тя е среда за размножаване на комарите – непокрити съдове с вода, разхвърлени съдове, в които се задържа дъждовна вода и локви, в които се развиват ларви на комарите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: