РЗИ-Варна с препоръки при ухапване от кърлеж

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:57 / 16.07.2018
2430
Във връзка с писмо на Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев относно повишен риск от ухапване от кърлежи през епидемичния за развитието на кърлежите пролетно-летен сезон необходимостта от предприемане на адекватни и своевременни последващи действия от НЦЗПБ са разработени препоръки за действие при ухапване от кърлеж, видя Varna24.bg.

Препоръките са следните:

Кърлежът трябва да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице.

Мястото на ухапването да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, с диаметър поне 4-5 см. и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли около мястото на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.

Втората по честота, предавана с кърлежи инфекция в страната е Марсилската треска. Тя започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Антибиотична профилактика се препоръчва само за Лаймска болест (постекспозиционна) за възрастни и деца над 12 години, ако са изпълнени всички изброени по-долу критерии:

Сваленият кърлеж е идентифициран надеждно като нимфа или възрастенIxodesricinus.

Кърлежът е стоял запит в тялото в продължение най-малко на 24 часа.  

Антибиотичната профилактика може да започне в рамките на 72 часа след свалянето на кърлежа.

Приема се антибиотик, като се използва единична доза 200 mg доксициклин еднократно (ако няма противопоказания).

За деца до 12 години – цефуроксим от 10 mg/kg до 15mg/kg (максимално до 250mg) двукратно през 12 часа (ако не е противопоказан).

Антибиотична профилактика след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средствза предотвратяване на Марсилска треска. Вместо това, хората след ухапване от кърлеж трябва да следят за развитие на описаните по-горе симптоми и при нужда да се консултират с личния си лекар.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).