Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Работилница "Флорален дизайн" ще твори красота във ВСУ "Черноризец Храбър"
Автор: Пламена Николова 13:24 / 16.06.2021Коментари (0)1834
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Флорално шоу предстои утре, 17 юни, от 14.00 часа във ВСУ "Черноризец Храбър", съобщи за Varna24.bg Марина Ръкова, която се занимава вече 25 години професионално с флорален дизайн.

В работилницата "Флорален дизайн, аксесоари за дома, офиса, вилата" ще демонстрира творческите постижения на студенти по флорално изкуство.

Всяко произведение на Марина е подчинено на определена тема. Тя често използва семена като символ на новото начало.

Марина Ръкова по професия е флорист-дизайнер с диплом от Araik Galstyan Portugal International Floral Design School - Лисабон, Португалия /Portugal International Floral Design School/ , основана от световно известния флорален дизайнер маестро Араик Галстиан, и е с придобита правоспособност за преподавател.

Завършила "Стопанско управление“ във Варненски свободен университет със специализация " Мениджмънт в международния бизнес“ и "Културология“, а "Митническо агентиране“ и "Педагогика в пластичните изкуства“, съответно в Икономически университет -Варна и Шуменски педагогически университет “Константин Преславски“. Завършила е и курс флористика към Международен институт "Боерна“ - Белгия. Член на ЮНЕСКО и е създала професионални връзки с няколко международни школи за флорален дизайн: Обединеното кралство, Белгия, Португалия, Русия, Армения, Полша. В момента е сътрудник продажби и преподавател с български и руски език в Araik Galstyan Portugal International Floral Design School - Лисабон, Португалия, член на екипа на Маестро Араик Галстиян. В качеството си на представител на България участва в международно флорално състезание за купата на Португалия, през 2018 г. в Лисабон, Португалия където спечели почетното трето място – Купа и Диплом. Наградата е първа за България в тази област. През месец октомври 2019 год. отново печели международна награда – Трето място в Международен конкурс, категория "Майсторски клас“ в гр. Лисабон, Португалия. Така става член на Международната Лига на шампионите.

Към 2021 г. е дипломант на Международната бизнес-академия за флорално изкуство. Участва и в международни проекти на ЕМС(European Floral Design - Master Certification) и NAFAS - Bringing People and Flowers Together, MBA (Международна бизнес академия за флорално изкуство). https://floral-design.vfu.bg/index.php.

Ето какво още споделя Марина за медията ни:

"Красотата е навсякъде край теб. Отвори очи и я виж, поеми я, оцени я, отрази я! Стани част от нея!“ Според Конфуций художниците-флористи са странни хора. Парадокс между мъките на творчеството и кризата на жанра. Те са заразени, живеят с растенията в кръвта си, дори няма значение за начина им на живот и националността!

Аранжирането, подреждането на цветя е флорално изкуство. Необходими са творческа мисъл, търпение и сръчност, за да превърнете растенията и цветята в нещо красиво. Това може да бъде всичко - от малки цветни аранжировки за партита до красиви изложби на големи произведения на изкуството. Аранжирането на цветя е забавно и може да бъде както хоби, така и професионално занимание. Творческа дейност, при която могат да бъдат създадени уникални произведения на изкуството, използвани с различна цел - сватби, партита, изложби или сбогувания...

Флоралното изкуство е възможност за радост, изненада, възхищение, експериментиране и споделяне с другите. То е възможност да се живее в творбите, сред ярките открития, вдъхновени от заобикалящия ни свят. Изящно изкуство, водещо по пътя към познанието, по пътя към необятния Космос на нашата житейска философия. Природата е тази, без която няма да го има света около нас, това е живот в хармония между природата и хората. Обединява хора с различни интереси, етноси и раси! Явява се неизчерпаем източник на жизнена енергия, въпреки различните сложни житейски ситуации, които постоянно обменяме помежду си. Предизвиква интерес, възхищение и наслада от това, което виждаме, научаваме и правим нещо ново и необичайно!

Флоралното изкуство е специален начин да виждаш и разбираш себе си и света около теб. Знам, просто чувствам как е по-добре да подредя цветята, да ги събера, така че букетът да говори сам за себе си, повече от думите ... Изящно декоративно изкуство, явяващо се постоянен източник на жизнена енергия, въпреки различните сложни житейски ситуации.

Флоралният дизайн е наука за обичащите растенията, които не се уморяват да бъдат изненадвани от тяхната красота и възможности, способността им да отразяват човешките емоции.

Флоралният артистичен дизайн е изкуство, в което играта на контрасти и разнообразието от флорални материали създават определено настроение и предизвикват положителни емоции! Той е ярка, цветна и позитивна енергия, създадена от растенията в ръцете на флориста-артистичен дизайнер.

Флоралният дизайнер създава хармония, усъвършенства създаването на форми и използването на цветовете, както визуални, така и обонятелни. Днес е важно да се знае как да се създадат флорални композиции с елегантност и добър вкус, до най-малкия детайл, винаги уважаващ сезоните, нацията на произхода и духа, който е вграден във всяко едно растение, без да го изопачава. За съжаление все още се вижда твърде много употреба на лепила, пластмаса, боядисани цветя и покрити с шоколад .....

"Няма нищо по-красиво на света, от това да получиш или подариш цвете и е голяма привилегия да се практикува тази прекрасна професия. Тя е творческо вдъхновение, което често води до физическа умора и творчески унес, но резултатът е голямо емоционално и естетическо удовлетворение. Никоя друга професия не е в състояние да позволи на човек едновременно да осъзнае и реализира своята любов към творчеството, природата и хората... “, казва Херкулес Морони.

За много хора, които са наистина са осъзнати творци, не е проблем да сменят предишната си професия. Моят учител казва: "Флоралният артистичен дизайн е изкуство, възвишено и красиво като живопис, архитектура, музика ... Във всяко произведение се отразява моето виждане за света, за моя характер и състоянието на ума, за моето настроение и емоции. Радост, оптимизъм, хармония и възхищение от външния свят - всичко това е моят флорален дизайн!“

Араик Галстиян споделя: "За мен флоралното изкуство е възможност да изразя творческите си фантазии, мисли и чувства с цветя, чрез моите чувства, мисли и нагласи към света, за да реализирам и най-смелите си дизайнерски идеи. То е радост от творчеството и горчивина от разочарованието, смях и сълзи, упорита работа и радост от успеха. Това е целият живот!"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: