Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Радост за нашите деца" заслужават подкрепа в "Промяната", нека им я дадем!
Автор: Пламена Николова 16:12 / 22.10.2022Коментари (0)1905
©
От варненската фондация "Радост за нашите деца" се нуждаят от нашата подкрепа, за да стигне техният уникален и значим проект до финалната тройка на "Промяната", научи Varna24.bg. Ето и призивът от ръководителите на проекта:

"Здравейте приятели! Остана малко време до края на онлайн гласуването. Имаме нужда от Вашата подкрепа СЕГА, за да сме в челната тройка на ПРОМЯНАТА !!!

Подкрепете каузата на РАДОСТ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА на https://nova.bg/promyanata/vote/index/1276"

Както медията ни съобщи, Фондация "Радост за нашите деца“ се е посветила на развитието на трудови умения на деца и младежи с нетипично развитие и различен тип физически и интелектуални затруднения. Движеща сила в организацията са Нари Банкова - председател на фондацията, майка на четири деца, едно от които с диагноза детска церебрална парализа (ДЦП) и Елизабет Чешмеджиева – координатор и майка на момче със синдрома на Аспергер.

Двете жени са посветили живота си на каузата деца с различни затруднения да бъдат обучени на трудова дейност, която отговаря на техните възможности. По този начин те могат да достигнат частична или пълна независимост от социалните помощи в зряла възраст, съобщава Нова тв.

Един от многото проблеми, с които майките на деца в неравностойно положение като Нари и Елизабет се сблъскват, е социалната изолация в почти всички аспекти на живота на хората с различни затруднения. От фондацията са установили, че социалният модел в България няма работещо практическо решение в национален мащаб, което да развитие индивидуалните умения на децата, така че да не остават напълно зависими от социалната помощ след навършване на пълнолетие. Липсват и общоприложими практики за работещи алтернативи за полагане на платен труд за младежите с различен тип затруднения.

Решението, което двете майки откриват, e разработване на програма за трудова реализация на младежи с дефицити, с фокус върху индивидуалните умения на всяко едно дете/младеж по отделно.

Те създават социално предприятие - пекарна в град Варна, в която деца и младежи плавно развиват трудови умения в конкретна трудова дейност в защитена среда. Там младите хора придобиват знания и опит, за които могат да получат съответно възнаграждение за положения труд. Подходът и моделът на обучение на Фондация "Радост за нашите деца“ е съобразен с индивидуалните възможности на всеки младеж, така че той/тя да бъдат полезни на себе си и на обществото.

Досегашният опит на фондацията показва, че младежите заети с трудова дейност в тяхното социално предприятие усвояват успешно нови умения и създават собствена продукция от печива, с подкрепата на специалисти и доброволци. Младежите бележат значим напредък и в социалната си интеграция като следствие от работата си в общност.

Мисията на фондацията е да компенсира липсата на опит, време и ресурс на браншовите училища и работодателите, като обучават младежите с нетипично развитие. Крайната им цел е да се запълни празнината, която съществува между обществото и хората с увреждания, като бъдат приети с техните умения и способности в света на трудещите се.

Промяната за Нари и Елизабет е в справедливо и достойно място в обществото за младите хора с дефицити в България. Те вярват, че вместо да се създават хора, зависими от социални помощи, може и трябва да се подкрепят младежите в неравностойно положение, като бъдат обучени да работят и да получават заплащане за труда си.

Тяхната дългосрочна мечта е развиването на модела на фондация "Радост за нашите деца“ да послужи за законодателни промени в политиките за социално включване и развитието на солидарна икономика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: