Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Районен съд – Варна отчете дейността си за изминалата 2020 г.
Автор: Пламена Николова 14:19 / 25.03.2021Коментари (0)1506
©
Общото събрание на съдиите в РС – Варна по приемане на годишния отчетен доклад и анализа за дейността на съда през 2020 година се проведе чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от пресслужбата на съда.

Административният ръководител на съда – Магдалена Давидова – Янева анализира правораздавателната дейност през годината, кадровата и информационна обезпеченост, характерните особености и новите тенденции в работата на магистратите. В динамичната и белязана от пандемията 2020 г., третият по големина първоинстанционен съд в страната  адаптира дейността си съобразно противоепидемичните мерки, като въпреки обективните ограничения, успя да обезпечи нормалното протичане на правораздавателния процес, при запазване на традиционна добрите за съда показатели за срочно разглеждане на делата и качество на съдебните актове.

Като цяло новопостъпилите дела в съда през 2020 г. са по-малко в сравнение с 2019 г. Общият брой на гражданските и наказателни дела за отчетния период е 22 221 броя, при над 27 000 за предходния. Положителен знак по отношение бързината на правораздаването е броят на приключените дела в съда, който през настоящата година e по-голям от броя на постъпилите.   Натовареността на магистратите в РС – Варна остава значителна и продължава да е над средната за страната, като  действителната натовареност на един  съдия средно на месец е около 45 дела за разглеждане.    

През 2020 г. бяха оптимизирани и значително разширени възможностите за обезпечаване връчването на книжа и призовки по електронен път, подаването на документи онлайн и осигуряването на дистанционен достъп до определени административни услуги. По време на обявеното извънредно положение в съда беше оборудвана зала за видеоконференции по проект “Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебно и съдебно производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването". Съдът отчита близо 60 разгледани дела чрез видеоконференция и посредством интернет платформи и приложения за диcтaнциoнен видеообмен. 

Съдиите от РС-Варна продължават активно да насочват и препращат страни по дела към възможностите, които предлага медиацията. През 2020 г.  в Центъра по медиация към съдебния район по дела на Районния съд са постъпили 59 заявления, проведени са 62 медиационни срещи и са постигнати 18 споразумения, приоритетно  по граждански дела.          

Параметри на работата в двете отделения на Районен съд – Варна:

От общия брой на постъпилите дела в Гражданско отделение на съда над 9000 са образувани по заявления за издаване на заповеди за изпълнение, а останалите близо 8000 са искови, административни, охранителни производства и други частни граждански дела.

През 2020г. се откроява значително намаление на делата, имащи за предмет облигационни установителни искове, от които най-голям дял имат исковете за установяване на недължимост на парични суми, насочени към доставчиците на битови и телекомуникационни услуги, като основната част от делата са срещу доставчика на електроенергия. От този вид дела са образувани 446 броя, при 1 318 за 2019г. и 592 дела за 2018г.

Сравнително константни в тригодишен период са постъпилите облигационни искове (вкл. за непозволено увреждане) – средно по около 1400  дела годишно.

Намалено е постъплението на исковете по Кодекса на труда. Заведените дела са около 300, което е близо три пъти по-малко спрямо предходната година. Понижението се дължи до голяма степен на изчерпването на кампанийно заведените през 2019г. множество искове за заплащане на допълнително възнаграждение за положен извънреден труд от служителите, работещи в структурите на МВР.

Спад през 2020 г. се регистрира и при делата за домашно насилие. Те са 238, което е с 19% по-малко спрямо 2019 г., но с 5% повече сравнено с 2018г.

И през настоящия отчетен период продължава плавното нарастване на делата, образувани по молби за разрешение по Семейния кодекс за разпореждане с имущество на непълнолетни и запретени лица. Такива са 1053 дела за 2020 г., което е с над 20 броя повече от тези през 2019 г. и с около 50  дела повече в сравнение с 2018 г.

За поредна година продължава да намалява постъплението на молби за промяна на име и вече са под 100 бр. годишно. Почти без промяна в статистическо изражение са параметрите при бракоразводните дела. Общо постъпилите дела в съда за разтрогване на брак са 803, като сред тях по-голям е относителният дял на разводите по взаимно съгласие.       

Наказателните дела за разглеждане във Варненския районен съд през 2020 г. са с 11% по-малко спрямо предходната година. Сравнителният анализ за последния 3-годишен период откроява няколко тенденции.

Наблюдава се ръст на внесените пред съда искания за налагане на принудителни медицински мерки на отделни лица. 231 дела от този вид са разгледани в съда през последната година, което е с над 10% повече от делата за 2019г. и с 20 % повече от тези за 2018 г.

Увеличават се разглежданите наказателните дела от частен характер - за деяния, които се преследват по частен ред по тъжба на граждани, като напр. обида, разгласяване на унизителни или позорящи обстоятелства, клевета.  Те наброяват 180, което е с над 8% повече спрямо 2019 г. и с близо 22% повече от делата през 2018 г.

През 2020 г. значително повече са внесените в съда преписки от МВР по Указа за борба с дребното хулиганство. 40 са тези дела, което е със 110% повече от 2019г. и с 14% повече от делата за 2018г. 

В Бюро “Съдимост" при Районен съд – Варна издадените свидетелства и справки за съдимост са над 35 000. Техният брой също е по-малък спрямо минали години, но обясним с оглед условията на извънредна епидемична обстановка и с намаляването на сезонната заетост по Черноморието.              

При държавните съдебни изпълнители също се наблюдава намаление в броя на постъпилите дела /1675 бр./ и събраните суми /под 3 млн. лв./, което е обективно отражение на въведената, със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение,  забрана за осъществяване на принудителни действия, насочени спрямо физически лица.

При съдиите по вписвания също се забелязва намаление, с около 2000 броя по-малко, на  постановените вписвания, отбелязвания, заличавания и определения за отказ. Леко се покачва броя на обявените и съхранявани в техните архиви саморъчни завещания, както и на постъпилите уведомления от нотариуси за саморъчни и извършени пред тях публични нотариални завещания.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: