Районният кмет и съветници подариха на училища във "Владиславово" портрети на будители

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:37 / 27.10.2017
2833
Портрети на будители получиха в навечерието на 1 ноември четирите училища на територията на район "Владислав Варненчик" - Първо основно училище "Алеко Константинов", ОУ "Св. Патриарх Евтимий", СУ "Пейо Кр. Яворов" и ОУ "Стоян Михайловски".

Инициативата е на районния кмет Николай Костадинов и общинските съветници от ГЕРБ Марица Гърдева и Николай Георгиев. Дарените портрети са дело на художника Живко Дончев и са копия на негови творби, подредени в изложбената зала на читалище "Петко Рачев Славейков 1928".

Експозицията "Български светии", която бе официално открита днес, е организирана със съдействието на Николай Костадинов и общинските съветници от район "Владислав Варненчик"- Марица Гърдева, председател на комисията по туризъм, търговия и рекламна дейност, и Николай Георгиев, председател на комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество към ОбС - Варна.

Част от изложбата са 11 портрета, рисувани с въглен и бяла креда. "Картините представляват познати от иконите образи на светци, но нарисувани по един различен от каноните начин, така че да изглеждат по-човешки, по-близки", сподели художникът Живко Дончев. "Откриваме изложбата в навечерието на Деня на народните будители, защото сме длъжни да помним будителите на националния ни дух", коментира пред присъстващите Дончев.

Николай Костадинов на свой ред изтъкна, че изложбата е част от културния календар на района, но има и образователен характер. "Радвам се, че откриваме експозицията в присъствието на ученици, защото трябва да възпитаваме младите хора да почитат народните будители и да се гордеят с делото им. Чрез събития като тази изложба те се запознават и с творците на Варна", посочи още кметът на Владиславово.

Заедно с Живко Дончев и с Марица Гърдева той подари на училищата в района портретите на Паисий Хилендарски, Патриарх Евтимий, Софроний Врачански и Св. Иван Рилски, а оригинални творби на автора могат да бъдат разгледани в галерията на читалището до 3 ноември.

Навръх Деня на народните будители НЧ "П. Р. Славейков 1928" ще отбележи и 40 години от основаването на детски танцов ансамбъл "Китка цвете". Концертът, с който ще бъде честван двойният празник, ще събере на сцената над 200 деца.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).