Расте броят на семействата, потърсили подслон от Община Варна след зловещия взрив във "Владиславово"

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
15:48 / 14.01.2020
4126
Към момента около пет семейства, пострадали от зловещия взрив във "Владиславово" са заявили, че се нуждаят от подслон, осигурен от Община Варна. Това сподели за Varna24.bg кметът на район "Владиславово" Николай Костадинов. Ето какво още коментира той относно мерките, които се вземат след създалата се фрапираща ситуация:

"Вчера късният следобед с комисия, назначена със заповед от кмета на Община Варна, направихме оглед на сградата. Комисията излезе с предписание кметът незабавно да организира обследване и то се случва в момента. Днес около 11 часа въпросните хора, които трябваше да дойдат бяха на място и направиха оглед. Утре предстои тези хора да обследват здравината на бетона на панелния вход. Оттам нататък предстои обследване на ел. инсталацията, на ВиК инсталацията и всичко, което в максимално съкратени срокове, без компромис по отношение сигурността на хората, да се свърши.

За да може по някакъв начин да преминат в нормален ритъм живущите там или поне там, където жилищата не са повредени или в състояние, което да не става за обитаване. Всички семейства от входа в момента са извън своите домове. До степен, че да са негодни за обитаване, към момента са жилището, където е бил взривът и съседното. Останалите са наводнени от гасенето на пожара и има апартаменти до такава степен опушени, че не може да се живее там. Дрехи и вещи, стени, тавани, всичко е черно. Говорим за жилищата от четвъртия етаж нагоре. 

От Община Варна взеха мерки вече по настаняването на едно семейство още вчера. Започва настаняване на още три, с опция и за четвърто семейство с по двама или трима члена, които са изразили намерение, желание и нужда да бъдат настанени, защото няма къде да отседнат. Колеги от районната администрация ги водят към централната част на града, където ще ги посрещнат колеги от общинската администрация, които ще им покажат къде ще бъдат настанени. Така общо стават пет семейства. Ситуацията може би ще се променя, тъй като всеки преценява за себе си дали е удобно там, където е останал и колко време може да се приюти при близки и познати. 

Със сигурност има застраховани жилища, защото съседи питаха кога застрахователи могат да направят оглед. Доколкото съм запознат Общината има готовност за отпускането на еднократна помощ на всички пострадали семейства, като те трябва да кандидатстват. Някой от тях са заявили това намерение. Оттам нататък по преценка на кмета трябва да бъде предложено на Общинския съвет и той да вземе решение дали ще бъдат покрити други щети за пострадалите. 

На някакъв по-късен етап вероятно ще има необходимост от събирането на най-необходимите вещи за пострадалите, защото горните етажи едва ли ще могат да се изчистят,  до такава степен са напоени със сажди и миризма. Едно единствено семейство се е обърнало към директорката на една от детските градини в квартала, където ще се проведе акция за набирането на дрехи и други необходими неща. От БЧК заявиха, че ако има нуждаещи от дрехи и завивки са насреща да помагат. Информирах етажната собственост, че трябва инициативност от тяхна страна. Могат да си отворят дарителска сметка, за да помагат и съ средства хората, които желаят".

Виж коментарите (2)

Още по темата (47):
20.01.2021 Година след ужасяващата трагедия във "Владиславово" делото е приключено
23.03.2020 Духовници и миряни дариха 15 хил.лв. в помощ на пострадалите от взривения блок във "Владиславово“
18.02.2020 Седем апартамента във взривения вход на бл. 302 все още са празни
18.02.2020 Близки и съседи се сбогуват с баба Ивана, третата жертва на взрива в бл. 302 във "Владиславово"
16.02.2020 Почина възрастната жена, пострадала при взрива във Варна
13.02.2020 Пожарникарите, извадили 18 души от огнения ад в бл. 302: Не сме герои, да спасяваме хора е призванието ни!
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).