Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разбиха слънчевата скала на Побитите камъни
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 25.08.2014Коментари (0)1709
© Народно дело
Авторът на "Посланието Побити камъни" Георги Велев открил своя слънчев камък в уникалната местност разбит. Откривателят нашумя преди години с новаторски подход в преоткриване на историята на природната забележителност край Варна. Тогава той засне всеки от Побитите камъни под определен ъгъл, за да докаже, че древните са използвали мястото за естествен календар и са разчитали в него дори небесни послания. Така например едно от образуванията е разположено така, че да улавя първия слънчев лъч в точно определени дни в годината, съвпадащи с равноденствия и специалните слънцестоения.

Според автора и неговите изследователски трудове местността е пълна със съзнателни творения на нечия дейност, така като и редица други забележителности из цялата страна.

Големите мегалитни комплекси у нас са откритието на живота му, смята той самият. Учените не го подкрепят изцяло, но за това пък местните власти започнаха да обръщат специално внимание на местността и да я развиват като атрактивен туристически обект, откак Велев изяви вниманието си към мястото.

Тезата на Велев е била дори активно и вулгарно атакувана в интернет пространството, което изобщо не притеснява автора, даже го радва, защото е убеден, че всеки новаторски подход в началото е оплюван, а впоследствие тачен. Като доказателство за това той посочва факта, че някои специалисти вече се заслушват в твърденията му.

Но последният факт при настоящото му посещение във Варна отново го е обезкуражил. Намерил разрушени някои от основните камъни, които е използвал за доказателства по твърденията си. Най-разстроен е от факта, че камъкът на специалното слънцестоене е разбит в средата - там, от където пропуска по уникален начин слънчевите лъчи в точно определени моменти всяка година от древността до днес. В района видял и ново хале. Отпадни води от него могат да залеят всеки момент световната забележителност - българския Стоунхендж, опасява се Велев.

Георги Велев: Варна има повече от Стоунхендж

Строителството в района застрашава един от най-хубавите дялове на Побити камъни - източната слънчевска група. Въло Радев е снимал там филма "Осъдени души". Сниман е и един американски филм. Въло Радев казва, че "това място не е от тоя свят". Значи това му е правило впечатление. Проблем са още отпадъците в района. Не е ясно и къде отиват отпадните и дъждовни води в района. Те ще предизвикат растеж на треви.

Книгата ми вече е преведена на английски и се чете в много страни. Изданието е на Европейската комисия. В чужбина обръщат внимание на тези неща. Ние не можем да си рекламираме забележителностите. Правя и филм за Побити камъни, но нямаме финансиране.

Дойде Робърт Бувал - той е от най-добрите археолози по света, който открива тайните на пирамидите в Гиза. Идва тук да прави филм и никой не се интересува. Той е удивен, че на Перперикон няма посетители. Казва, че в сравнение с нашите забележителности, Стоунхендж е нищо, а там чакаш по 4 часа на автобуса и плащаш по 60 паунда, за да се добереш. Откритието, че Побитите камъни са съзнателно творение, трябва да тръгне от Варна.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: