Разбиха слънчевата скала на Побитите камъни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:06 / 25.08.2014
1718
Авторът на "Посланието Побити камъни" Георги Велев открил своя слънчев камък в уникалната местност разбит. Откривателят нашумя преди години с новаторски подход в преоткриване на историята на природната забележителност край Варна. Тогава той засне всеки от Побитите камъни под определен ъгъл, за да докаже, че древните са използвали мястото за естествен календар и са разчитали в него дори небесни послания. Така например едно от образуванията е разположено така, че да улавя първия слънчев лъч в точно определени дни в годината, съвпадащи с равноденствия и специалните слънцестоения.

Според автора и неговите изследователски трудове местността е пълна със съзнателни творения на нечия дейност, така като и редица други забележителности из цялата страна.

Големите мегалитни комплекси у нас са откритието на живота му, смята той самият. Учените не го подкрепят изцяло, но за това пък местните власти започнаха да обръщат специално внимание на местността и да я развиват като атрактивен туристически обект, откак Велев изяви вниманието си към мястото.

Тезата на Велев е била дори активно и вулгарно атакувана в интернет пространството, което изобщо не притеснява автора, даже го радва, защото е убеден, че всеки новаторски подход в началото е оплюван, а впоследствие тачен. Като доказателство за това той посочва факта, че някои специалисти вече се заслушват в твърденията му.

Но последният факт при настоящото му посещение във Варна отново го е обезкуражил. Намерил разрушени някои от основните камъни, които е използвал за доказателства по твърденията си. Най-разстроен е от факта, че камъкът на специалното слънцестоене е разбит в средата - там, от където пропуска по уникален начин слънчевите лъчи в точно определени моменти всяка година от древността до днес. В района видял и ново хале. Отпадни води от него могат да залеят всеки момент световната забележителност - българския Стоунхендж, опасява се Велев.

Георги Велев: Варна има повече от Стоунхендж

Строителството в района застрашава един от най-хубавите дялове на Побити камъни - източната слънчевска група. Въло Радев е снимал там филма "Осъдени души". Сниман е и един американски филм. Въло Радев казва, че "това място не е от тоя свят". Значи това му е правило впечатление. Проблем са още отпадъците в района. Не е ясно и къде отиват отпадните и дъждовни води в района. Те ще предизвикат растеж на треви.

Книгата ми вече е преведена на английски и се чете в много страни. Изданието е на Европейската комисия. В чужбина обръщат внимание на тези неща. Ние не можем да си рекламираме забележителностите. Правя и филм за Побити камъни, но нямаме финансиране.

Дойде Робърт Бувал - той е от най-добрите археолози по света, който открива тайните на пирамидите в Гиза. Идва тук да прави филм и никой не се интересува. Той е удивен, че на Перперикон няма посетители. Казва, че в сравнение с нашите забележителности, Стоунхендж е нищо, а там чакаш по 4 часа на автобуса и плащаш по 60 паунда, за да се добереш. Откритието, че Побитите камъни са съзнателно творение, трябва да тръгне от Варна.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Корабът "Руен", който беше отвлечен от сомалийски пирати край Йем...
Варненец: Това икономия ли е или какво?
Жълт код за Варна! Ето за какво ни предупреди НИМХ
Благомир Коцев: Община Варна променя наредби с цел съкращаване на...
Варна е предупредена за утре!
Варна вече е с по-малко население от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).