Разчистват поредната порция трошки от варненските улици

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
14:37 / 19.02.2019
5841
Продължава разчистването на старите автомобили от варненските улици, става ясно от информация на ОП "Паркинги и синя зона". Оттам са публикували списък с поредната порция от 15 трошки, които трябва да бъдат репатрирани, видя Varna24.bg.

На автомобилите са поставени стикери с предписания за преместване.

Съгласно "Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Варна“ / 2016г., излязло от употреба МПС е това, на което не е заверен знакът за технически преглед за повече от 2 /две/ години от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност, в случай, че то се намира върху държавна или общинска собственост.

При осъществяване на контролната дейност на излезли от употреба МПС /ИУМПС/ се изготвят следните документи:

Опис - вписва се всяка извършена проверка на МПС, като се описват – дата на проверката, марка, цвят, регистрационен номер /ако е налице такъв/, местонахождение и състояние на МПС.

Констативен протокол – съставя се в два екземпляра от служител на дейността в присъствието на един свидетел. В него се вписват дата, марка, цвят, регистрационен номер, ако е налице такъв, местонахождението и нарушението на излязлото от употреба МПС. Като елемент на документацията да се ползва и снимков материал. Съставените констативни протоколи се завеждат в специално подготвени регистри.

На база получени писма от Районни полицейски управления и Районни администрации за наличието на автомобили с регистрационни номера в нарушение, се извършва проверка и се изписва констативен протокол.

Въз основа на съответните протоколи се изготвя списък за справка собственост в КАТ, когато автомобилите са с регистрационни табели, поставени на определените за целта места.

Покана до собствениците, в която се вписват трите имена, адрес по справка от КАТ на същите, марка и регистрационен номер на автомобила, дата и час на явяване във връзка с предписание относно нарушението.

При явяването на собственика на ИУМПС, констативният протокол се връчва за подпис на лицето, отговорно за констатираното нарушение, като му се дава 14-дневен срок за отстраняването му и получава екземпляр от протокола, като попълва декларация. При последваща проверка след изтичане на срока и при невзети мерки, относно отстраняване на нарушението от страна на собственика, автомобилът се репатрира в общинския паркинг за ИУМПС.

При неявяване на указаната дата или при върната покана заедно с обратната разписка, въз основа на съответните протоколи, на установените ИУМПС се залепва стикер - предписание относно нарушението, като започва да тече 14-дневен срок за принудителното преместването на ИУМПС. В тези случаи, заповедта за принудителното преместване на автомобила влиза в сила 15 дни след поставяне на таблото за обявления и интернет страницата на община Варна.

МПС, чиито регистрационни табели липсват от мястото указано за целта, след изписване на констативния протокол, автомобилите се репатрират в общинския паркинг за ИУМПС.

При постъпване на автомобилите в общинския паркинг за ИУМПС, на същите се съставя описен протокол по външен оглед, в който се вписват дата, имена на членовете от комисията, марка, цвят, регистрационен номер при наличие на такъв и адреса, от където е репатрирано МПС. Същите се вписват в специални електронен и хартиен регистър на репатрираните ИУМПС.

За получаване на вече репатрирано ИУМПС е необходимо да бъде доказана собствеността му. Собственикът или упълномощеното от него лице, представя лична карта и регистрационен талон на автомобила, след което попълва заявление за получаване на автомобила. Разходите, направени във връзка с преместването и отговорното пазене на превозното средство, са за сметка на собственика на превозното средство, което може да бъде задържано до заплащане на тези разходи. Сумата за възстановяване на разходите за репатриране и отговорно пазене на ИУМПС са определени с решение на Общински съвет - Варна. За заплатените средства се издава касов бон.

При явяването на собственикът или упълномощеното от него лице, се предоставя описния протокол за подпис и се попълва декларация за получаване на автомобила, в която се вписват последващите действия, които ще се предприемат спрямо ИУМПС.

ИУМПС се предава в център за разкомплектоване на подизпълнител на организация за оползотворяване на ИУМПС, за разкомплектоване не по-рано от три месеца от датата на приемането му в общинския паркинг за ИУМПС.

Предаването на ИУМПС от общинския паркинг за ИУМПС в център за разкомплектоване, се извършва след подписване на Приемо - предавателен протокол, съставен на базата на описен протокол за състоянието на ИУМПС от комисия назначена със заповед на Директора на Общинско Предприятие "Общински паркинги и синя зона“. Комисията се състои от двама служители на ОП "Общински паркинги и синя зона“ и служител на центъра за разкомплектоване.

След предаване на ИУМПС в център за разкомплектоване Директорът на ОП "Общински паркинги и синя зона“, уведомява писмено звено "Пътна полиция“ при областна дирекция на МВР-Варна или областната дирекция на МВР по месторегистрация на МПС.

Разходите, направени във връзка с преместването на превозното средство са за сметка на собственика на превозното средство,  което може да бъде задържано до заплащане на тези разходи, а цената за отговорното пазене на преместения автомобил се начислява от момента на уведомяването на районното управление на МВР.

С решение №1744-4/2014г. на Общински съвет-Варна се приемат следните цени:

Репатриране на излезли от употреба ППС и оказване на съдействие на физически и юридически лица: Зона център, кв. "Аспарухово“ - 22лв.

Зона квартали, с обхват-ж.к."Чайка“; кв."Левски“; ж.к."Младост“; кв.“Трошево“; ж.к.“Възраждане“; кв.“Победа“; ж.к“Изгрев кв.“Галата“ и кв.“Св. Иван Рилски“ - 25лв.

Зона крайни квартали - ж.к "Владислав Варненчик“; кв. "Виница“; кв. "Бриз“ и всички селищни образувания – 27 лв.

Виж коментарите (5)

Още по темата (227):
30.11.2023 Вижте къде в центъра на Варна се отвориха нови паркоместа
28.11.2023 Подновяват маркировката за Синя зона в центъра на Варна
14.03.2023 Противоречи ли Синята зона във Варна на Закон? Преценете сами
22.07.2022 Въведоха възможност за целодневно паркиране в "синята зона" във Варна
01.07.2022 Новото работно време на "синята зона" във Варна влиза в сила от днес!
28.06.2022 Обмислят как да спрат злоупотребата с инвалидни карти за паркиране в "синята" зона на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).