Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Раздаваха на спрени за проверка шофьори във Варна антистрес топки
Автор: Екип Varna24.bg 17:21 / 22.05.2014Коментари (0)979
© Varna24.bg
На територията на област Варна, днес между 14:00 и 16:00 часа на бул. "В. Левски", в отсечката след автобусна спирка "Дубровник", в северното платно, се проведе специализирана полицейска операция по широкообхватния метод по линия на безопасността на движението със съвместното участие на доброволци от сдружение "Отворена младеж".

Акцията обхваща територията на цялата страна за трета поредна година и е съвместна кампания под надслов "Шофирай отговорно и толерантно" на сдружение "Отворена младеж" и отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" на МВР.

Целта на кампанията е да се въздейства върху най-активните участници в пътното движение и да се призоват всички за отговорно и толерантно поведение на пътя, за намаляване на агресията на пътя.

За целта доброволците от сдружение "Отворена младеж" даваха своите съвети на всеки един от проверените водачи, а заедно с това им подаряваха антистрес топки с листовка, съдържаща най-важните съвети за поведение на пътя:

1. Бъди концентриран през цялото време, докато шофираш!
2. Бъди спокоен зад волана, запази самообладание при рискови ситуации!
3. С усмивка дай предимство и благодари, ако на теб направят този жест!
4. Бъди толерантен към другите на пътя, независимо от поведението им!
5. Не използвай клаксона и фаровете за сигнали, които биха създали напрежение!
6. Не престоявай и не паркирай на пешеходни пътекии на места за хора с увреждания!
7. Не шофирай под влияние на алкохол, наркотици, умора или влошено здравно състояние!
8. Не се разсейвай с мобилен телефон, навигационна система, или други съвременни устройства за комуникация!
9. Поддържай техническото състояние на превозното средство!
10. Шофирай ИНТЕЛИГЕНТНО и НЕ ЗАМЪРСЯВАЙ ОКОЛНАТА СРЕДА!

По време на проверката са проверени общо 98 бр. МПС, като са констатирани общо 10 нарушения на ЗДвП. От тях за: неизползване на предпазен колан - 2 бр.; използване на мобилен телефон по време на управление на МПС освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете му - 1 бр.; МПС, непредставено в определения срок на ГТП - 2 бр.; нередовни документи - 3 бр.; управление на спряно от движение МПС - 1 бр.; липса на сключена застраховка "Г.О." - 1 бр.

За установените нарушения са взети съответните мерки. Съставени са 5 бр. АУАН по ЗДвП; 1 бр. АУАН по други нормативни актове /КЗ/; 4 бр. фишове, а 1 автомобил е спрян от движение.

През периода от 01.01. до 18.05.2014 год. на територията на гр. Варна и областта са регистрирани общо 1345 бр. ПТП. От тях 202 бр. са тежки с 16 загинали и 258 ранени, а останалите 1143 ПТП са с материални щети. За същия период през изминалата година са регистрирани общо 1330, от тях 190 бр. са тежки с 13 загинали и 245 ранени.

Анализирайки основните показатели по безопасността на движението,а именно: тежки ПТП, ранени и загинали установяваме, че в сравнение със същия период на 2013 год./ 01.01. до 18.05./, броят на тежките ПТП е с 12 по-голям, броят на убитите е с 3 по-голям , а броят на ранените с 13 по-голям.

Най-голям, е делът на ПТП, предизвикани поради нарушение от страна на водачите на МПС - през изтеклия период приблизително 96 % от общия брой на тежките ПТП - 193 ПТП с 16 загинали и 249 ранени.

Двете основни причини за възникване на тежките ПТП, отличаващи се сред всички останали нарушения са: несъобразена скорост - 40 % от тежките ПТП, 56 % от загиналите и 44 % от ранените; и отнемане на предимство - 37 % от тежките ПТП, 13 % от загиналите и 35 % от ранените.

Най-голям брой тежки ПТП са възникнали по уличната мрежа в населените места от областта и най - вече на територията на гр. Варна. Чувствително по-малък е броят на тежките ПТП по пътната мрежа извън населените места, но за сметка на това там последиците са по-сериозни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: