Разходки за знания се проведоха край Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:16 / 05.04.2023
625
Екоразходки за знания се проведоха край Варна, научи Varna24.bg.

През март Снежанка Николова - водач и еколог от Туристическо дружество "Родни Балкани“ - Варна, проведе два похода до Петрич кале и Тракийската чешма с използване на информационни обучителни материали за повишаване на обществената ангажираност по проект "Повишаване на обществената осведоменост и намаляване на морските отпадъци за защита на черноморската екосистема“ (LitOUTer), програма Черноморски басейн 2014 – 2020.

В рамките на проекта на Черноморска мрежа на НПО те са известни като "разходка за знания“. Тези походи и по-кратките разходки, свързваме с различни екологични послания. Най-ясното и категорично от тях е колко важно е да опазваме чистотата на горите, брега и зоните за отдих от замърсяване с твърди отпадъци. Така даваме своя принос в опазването на Черно море и неговата екосистема.

Разнообразните дейностите по LitOUTer използват подходи като повишаване на обществената осведоменост, трансграничен обмен на информация и прилагането на иновативни методи за илюстриране на проблема с твърдите отпадъци в морската среда и ангажиране с неговото решаване, обясниха от ТД "Родни Балкани"

В рамките на проекта бяха в страните от Черноморския регион бяха организирани много различни образователни и обучителни дейности. Учени, секторни експерти, неправителствени организации по темата обединиха дейности за повишаване на осведомеността, образование и обучение. Дейностите лице в лице и онлайн със заинтересованите страни ще повишат тяхната осведоменост и те ще осъзнаят как отпадъците влияят пряко и/или непряко на човешкия живот. Някои от тези дейности ще включват обучение на място, теренни проучвания, круиз, визуални материали (извеждане на модел на движение на отпадъци). В допълнение към тях срещи, семинари, телевизионни програми, анимационни филми, играчки, карти за игра и т.н. ще помогнат да се покаже въздействието на отпадъците върху тяхната морска среда и човешкото здраве. За да спре/намали употребата на найлонови торбички в кухненските отпадъци, домакиня, която живее в града, ще се обучи да произвежда тор за своето поле от органични отпадъци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).