Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разиграли томбола за градежа на варненската катедрала
Автор: Екип Varna24.bg 10:20 / 15.08.2014Коментари (0)631
© Varna24.bg
Храмът "Св. Успение Богородично" е един от символите на морската ни столица. Катедралата, както я наричат варненци, е задължителна забележителност в туристическите маршрути.

В първите години след Освобождението православното българско население в града бързо нараствало. За да потвърдят близостта си до руската православна вяра и да демонстрират отделянето си от гръцката патриаршия, решили да построят православен храм, който да обединява българските християни в града. Честта да положи основния камък имал княз Александър I Батенберг, който пристигнал във Варна на 4 август. Самата церемония била на 22 август 1880 г. след тържествен молебен, с благословия от митрополит Симеон и в присъствието на много българи и арменци. Първата копка била извършена със специално изработени за целта сребърни кирка и лопата. След водосвета князът помилвал всички затворници от варненския затвор, на които оставали три месеца до края на присъдата. Избраното име, "Успение Пресвятия Богородици", било в памет на всерусийската императрица Мария Александровна, българска благодетелка и леля на княза. За финансиране на строителството се разчитало предимно на дарения. Освен това била разиграна томбола от 150 000 билета по 2 лева, разпродадени в страната и чужбина. Цялата сума по изграждането на храма е 324 542,88 лева според отчета.

По самия строеж работят много майстори по модела на Петерховския храм в Санкт Петербург. Дяланите камъни са взети от събарянето на крепостната стена. За фасадата са ползвани камъни от района на селата Куманово и Любен Каравелово, а вътрешните колони са изработени от твърд камък от местността Ташлъ тепе на североизток от Варна (около телевизионната кула). За външните колони под прозорците са доставяни камъни от Русе. Покривната част и кубетата са облицовани с медна ламарина. Строежът на храма е завършен в началото на октомври 1885 г. През 1986 г. се поръчват в Русия храмовите икони. Иконостасът и владишкият трон са направени от Филип и Васил Филипови. Полилеите са дело на резбаря Петър Кушлев. Камбанарията е доизградена през 1941-1943 година. Цялостното изографисване на храма започва през 1949 г. от проф. Николай Ростовцев, Карло Йорданов, Господин Георгиев и декораторите Динко Шишков и Александър Сороки. През 60-те години са изработени витражните стъкла на големите прозорци към площада.

През 2002 г. завърши обновяването на куполите. цялата покривна конструкция е обогатена с материали на златна и сребърна основа. През същия период (1999-2002 г.) се изгражда и вентилационна система, реставрират се стенописите. През 2001 г. със средства на общината се инсталира уникалното външно осветление.

"Св. Успение Богородично" е най-голямата църква във Варна и втора по височина (38 м) в България след патриаршеския храм "Св. Александър Невски" в София. Сред варненци е известна като "Малката Богородица", вероятно заради интересния едноименен иконостас. Но също е позната и като "Стария храм" "Свето Успение Богородично". Този храм е построен още през 1602 г., а е установено, че и в миналото там е имало храм.

През 1640 г. е опожарен, но след това е възстановен и разширен.

Характерни за църквата са нейните икони, които гледат на юг, а не на запад, което е в противоречие с църковните канони. Експерти ги оценяват като голямо съкровище, с което могат да се похвалят много малко църкви.
В двора на храма е чешмата на Хубавата Недялка, убита от турците през 1856 г.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: