Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разкази на очевидци за пороя: Токов удар ни изхвърли навън и се спасихме
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 21.06.2014Коментари (0)1948
©
Водата извираше от дъното на преизподнята, разказва Емилия Христова от кв. "Аспарухово"

Една от пострадалите и спасили се по чудо от пороя варненка разказва пред "Стандарт" какво се е случило във фаталния следобед. Емилия Христова живее със сина си и когато завалял дъжда били в къщата си.


Ето и разказа на преживялата ужаса на бедствието жена:

Живея със сина ми, той беше два дни в отпуска, работи в една туристическа фирма. Чистихме с него, беше станало за блясък. Той седна да гледа някакъв филм на лаптопа, аз си четях книга. Нямаме телевизор, всеки се занимаваше с каквото му е кеф. Беше около 19 ч. "Мамо, ела да видиш какъв дъжд пере навън", ми каза.

Докато стана от леглото и стигна до вратата, видях стена от вода, която нахлу в двора откъм градината. Удари стъклата и ги хвърли към мен. Парчетата изхвърчаха към лицето ми, а аз се опитах да се предпазя с длани. Нямахме никакво време за реакция.

Синът ми едва успя да отвори трите последователни врати и да тръгнем напред. Водата нахлуваше със страшна скорост. Навсякъде започна да пука ток, започна да ни тресе. Водата се опитваше да ме тласка навътре, за секунди стигна до шията ми, а аз се държах за тавана, за да имам някаква опора

С едната ръка се държа, с другата държа с протегната ръка нагоре GSM-a. Беше истинска битка. Накрая усетих как двамата с детето ми започна да удря електричеството - пращеше страшно и накрая имах чувството, че точно токът ни изхвърли навън.

Извървяхме още 20-ина метра нагоре към вратата на двора, качихме се по стълбите на съседната къща, с която делим двора. Разбихме вратата, отидохме на втория етаж и излязохме на покрива на нашата къща.

Чак когато стъпихме на покрива и погледнахме към дерето, ме хвана страх. Такова нещо сигурно има само в "Нешънъл джиографик" - всичко бушуваше. Не можах да позная какво се случва - водата беше стигнала до покрива на съседната къща, съседът понесе на ръце двете роднински дечица, а джипът му "Мерцедес МЛ" отплува надолу.

След това го видяхме как се беше спрял, обърнат с колелетата нагоре, в бетонно мостче. Водата беше около 3 метра, ето вижте, там има една черно метално платно на оградата на съседите - водата стигаше до горния му край.

Очите ми се насълзиха чак като видях градината пред погледа ми - водата прииждаше на талази, отнесе дърветата - череша, джанка, кайсия, гергини. Нямаше ограда, след малко се срути и масивният зид на комшията.

Един от съседите Киро, живее две къщи надолу, тръгна да спасява един от бедстващите хора вдясно в кооперацията. След като го изтегли, затъна в тинята и когато излезе, остана чисто гол от кръста надолу.Подадоха му хавлия да се загърне. Имаше една спряла кола пред кооперацията, от нея се вижда и сега само горният преден капак.

Колите от улицата отсреща се въргаляха надолу по стръмното и спираха само когато удареха някой стълб или дърво. Шумът бе невъзможен, чуваше се само бучене, все едно водата извираше от дъното на преизподнята.

След това всичко утихна и настана зловеща тишина. Водата пак течеше, но сякаш времето спря. Виждаш само наносите от кал и опустошените коли, перални и хладилници плуват. Като тръгнах надолу по дерето, което тече обикновено като струйка вода, видях натрупани дървета, клони.

Всичко бе препречило пътя на водата надолу. Надолу по улицата има малко пазарче, всичко е опустошено там. Асфалтът е с дебелина около 5 см, водата го е разчупила на големи блокове като тестени кори. Сега малкото дере, което е с ширина около 60 см, е станало около 3-4 метра.

Важното, че останахме живи. Не се сещам тая кал колко дни ще я ринем, ето синът ми извика приятел от фирмата да помага. От двора не остана нищо, доматите вече бяха станали около метър високи. Толкова хубаво си го бях направила. Къщата е само с 3 стаи - преходни, мебелите отидоха на кино.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: