Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разкриха сериозни нарушения във варненската онкоболница
Автор: Екип Varna24.bg 14:04 / 23.06.2015Коментари (0)877
©
Снимка БНР
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е засякла надписване на пациенти и лекарства в две онкоболници в страната, с което са били източвани пари от здравни вноски, обявиха от касата във вторник, предава mediapool.bg.

Става въпрос за Специализираната болниза за активно лечение на хематологични заболявания в София и Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания "Д-р Марко Марков" във Варна.

При проверка в Столичната онкохематология през май са открити стотици документи с невярно съдържание за хоспитализация на пациенти. Документите съдържат еднакви данни за всички пациенти, независимо от заболяването и клиничната пътека, по която са приети. Така например всички пациенти са с кръвно налягане 130/80 или им е предписана идентична терапия.

За първото тримесечие на 2015 година от лечебното заведение са отчетени към НЗОК 2125 пациенти или с 1695 повече от реално преминалите. Болницата разполага със 70 легла в отделението по клинична хематология и на практика е невъзможно да бъдат хоспитализирани отчетените към НЗОК значително по-висок брой пациенти.

Отчетената за фиктивно приетите пациенти сума от 35 085 лева няма да бъде изплатена на лечебното заведение.

Не по-малко фрапиращо нарушение е разкрито от проверяващите във Варненската онкологична болница.

Оказало се, че лечебното заведение провежда лекарствена терапия на онкоболни пациенти с лекарствения продукт LH156 Herceptin, като в повечето случаи изписаното количество от препарата не съответства на приложеното количество, посочено в отчетните документи. В документите е посочено едно количество, а в медицинската документация на пациентите е записано друго количество, което е по-малко от изписаното и отпуснато от болничната аптека. В някои случаи антитуморната терапия е започнала без решение на Клиничната онкологична комисия.

По предварителни данни сумата от 29 615 лева. се явява като разлика от изписано и приложено количество на медикамента за период от пет месеца.

При извършената проверка се установи също, че лечебното заведение неправомерно е отпускало лекарствени средства, съдържащи наркотични вещества и неоснователно е получило сума в размер на 50 301.83 лева за опиоидни аналгетици.

Открити са били и други нарушения като нерегламентирано плащане от пациенти, неспазване на изискванията за завършване на клинична пътека, нарушения на лечебно-диагностичния алгоритъм и др.

Общите санкции, наложени на болницата, са на минимална стойност 25 500 лева. Направени са предложения за възстановяване на неправомерно получени суми на стойност 13 642 лева.
НЗОК е уведомила за нарушенията в двете болници Икономическата полиция, прокуратурата и Изпълнителната агенция "Медицински одит".

От касата напомнят, че управителят й Глинка Комитов отдавна настоява да се дадат по-големи правомощия на контрольорите на НЗОК, така че да правят внезапни проверки на място, а не само по документи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Ремонти във Варна
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: