Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разнобой сред туроператорите и турагентите заради държавните помощи
Автор: Екип Varna24.bg 09:35 / 01.04.2021Коментари (0)1993
©
Илюстрация
Финансовата помощ, която Министерството на туризма отпуска за туроператорите и туристическите агенции облагодетелства само определен брой компании и в същото време ощетява други. Това каза за "Радио Варна" Юлиан Бонев, собственик на туроператорска фирма. Поредният транш държавна помощ за туроператорите и турагентите беше изплатен преди няколко дни от ресорното министерство. Средствата са предназначени за обезщетение на потребителите заради неосъществени пътувания за периода от 1 март до 31 декември 2020 година. До този момент са подпомогнати 473 компании с близо 30 млн. лева. Според Юлиан Бонев, тази мярка предизвиква разнобой сред туроператорите и турагентите.

"Тази помощ е достатъчна за по-малките туроператори и крайно недостатъчна за по-големите фирми. Проблемът идва от условията за кандидатстване по програмата. Сумите, за които може да се кандидатства са на база процент от оборота на фирмата за 2019 година. Оборота няма нищо общо със сумите, които имаме да връщаме. Можеше всяка фирма да кандидатства според това колко пари има да връща на потребителите. В противен случай се получава разнобой – по-малките фирми получават малко повече от парите, които трябва да върнат, а за останалите средставата не са достатъчни", поясни Бонев. 

От Асоциацията на българските туроператори  и туристически агенции се обявиха и против това, че мярката е предназначена само за комепнсация за неосъществени пътувания.

"Ако някоя коректна фирма, със собствени средства е върнала вече парите на своите клиенти, държавата не признава този разход. Ако туроператора е изтеглил кредит за да се разплати с клиентите, отново по официалните условия на тази програма, кредитът не се признава. Има вече разговори с министерството да бъдат покривани тези кредити, за които се докаже, че са изтеглени целево за връщане на клиенти. Но, засега всичко е само на устни договорки", уточни Юлиан Бонев. 

Той очаква 2021 година да бъде също толкова трудна, както и предходната. Според него са възможни и фалити на туроператори.

"Още миналата година затвориха около 10% от по-малките туристически агенции. Тази година ще дойде проблемът с туроператорите. От една страна, заради големите суми пари, които имаме да връщаме на клиенти, а от друга са продължаващите карантини и ограничения. Има и още един проблем. Това са анулираните пътувания за 2021 година, чийто суми ние сме задължени да върнем в 14-дневен срок. Държавната помощ не покрива сумите за тази година, а само до края на 2020-та. Това е един проблем, който не се споменава. При организирането на едно пътуване се взема аванс от клиентите. Тези аванси се използват  като депозити към нашите доставчици – хотелиери, самолетни компании и т.н. За пътувания, които са предвидени за април и май, вече сме предплатили една част от разходите. Ако ги бъдат анулирани, ще трябва да върнем парите на хората в 14-дневен срок", каза Юлиан Бонев.

Той изтъкна и необходимостта от създаването на гаранционен фонд, който да покрие сумите за обезщетение на нереализирани пътувания. Този фонд е залегнал в европейска директива и е трябвало да бъде въведен у нас до края на миналата година. В момента компенсациите на потребителите се поемат от застрахователи, които ги изплащат в непълен размер. Идеята на гаранционния фонд е да покрие всички средства, каза Бонев и допълни, че ако гаранционния фонд беше направен, сега нямаше да са налице проблемите, с които се сблъскват от бранша.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: