Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разнообразието на Варна и региона
Автор: Екип Varna24.bg 16:20 / 20.05.2021Коментари (0)1662
©
Българското Черноморие от години е привлекателна туристическа дестинация. Посетители от цял свят се наслаждават на красивите плажове и разнообразието, което тези 360 км. крайбрежна линия могат да предложат. Като едно от най-популярните места по морето Варна се радва на голям интерес от страна на туристите, като през 2016 г., по време на сезона, градът привлича повече от 6 милиона международни туристи, което генерира нарастване на приходите с над 15%. Статистиката говори сама по себе си, когато само един град може да привлече международни посещения повече от населението на самата страна. Международното летище, Делфинариумът, лозята, историческите паметници и много други са само предпоставка за развитието на града и региона.

Делфинариумът във Варна е построен през 1984 г. по идея на зоолога Николай Боев. В продължение на няколко години идеята му не се реализира и затова са правени много планове за създаване на съоръжението в различни райони в южната част на Черно море, в частност националния парк "Ропотамо“. Въпреки това, през август 1984 г., варненският Делфинариум най-накрая отворя врати, като той е единственият по рода си в Черно море след този в Батуми, Грузия. Чрез помпи морската вода запълва басейна, а съоръжението предлага и кафене с прозрачни стени с изглед към басейна. От откриването й той се превръща в една от забележителностите на Варна, а местните и международни туристи се редят на опашка, за да посетят атракцията.

Освен непрестанния живот на големия град и несравнимото културно наследство, Варна и регионът са сцена на множество събития и празненства през цялата година. В самия град от юни до септември има редица събития като Международен театрален фестивал "Варненско лято", Международен балетен конкурс, Международен музикален фестивал "Варненско лято", Джаз фестивал "Варненско лято", Международен фолклорен фестивал "Варна", Филмов фестивал "Любовта е лудост" и Междунаран турин по художествана гимнастика "Царица Маргарита". Тези събития предлагат богато разнообразие от развлечение, а и привличат туристи от цял свят.

В региона има много места, които предлагат комбинацията от тихо и спокойно преживяване с блясъка на международните събития. Златни пясъци е един от най-известните курорти на Черно море, а луксът, отличните условия и невероятните златни плажове са привлекатлни за посетители от всякакво естество. През 2012 г. със съдействието на PokerStars в курорта беше проведен Eureka Poker Tour Bulgaria като стотици претенденти от Европа се събраха в International Hotel Casino & Tower Suites за едно незабравимо преживяване в комплекса.

Когато говорим за Златни пясъци, важно е да отбележим, че това не е само курорт за развлечение, а страхотно място за активна почивка сред природата. Територията около курорта е уникална със своите растителни видове, като е обявена за Природен парк. В него се съхраняват застрашени и защитени растителни и животински видове. Изградени са пет туристически пътеки. Културно-историческото наследство на парк
©
а обхваща обширния период от античността до късното Средновековие. А самият живот в региона на Варна се счита, че започва около 550 години пр. Хр.

Малко извън пределите на Варна, Побитите камъни е единствената органично формирана пустиня в Източна Европа. Другата такава на територията на Европа е в Испания. Образуването на камъните има няколко хипотези като органично формиране и неорганично такова. За да бъдат запазени, през 1937г. са обявени за природна забележителност, а през 1995г. за защитена територия с раземри от 253,3 хектара. Там се забелязват редки растителни видове като кактуси, планинска роза, акация и други.

От традиционните морски курорти, оживените улици на градския живот до изключително културно наследство тук можем да видим всичко. Варна и регионът са едно от онези места в България, което е в списъка на любими дестинации както за родни, така и за чужди посетители, а през последните години традът неведнъж получаваше световни признания.

Понякога сме склонни да пренебрегваме историята и наследството си и да гледаме на други места, сякаш тревата винаги там е по-зелена. Факт е, че пред очите ни разполагаме с прекрасни възможности, които са били забелязани още преди векове и е наша отговорност да ги запазим за да можем да им се радваме и да ги предадем на идните поколения. Да се надяваме, че признанието и растежът на региона биха послужили като мотивация и желание да не спираме да развиваме това наистина райско кътче на нашето Черноморие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: