Разтакават пациенти с множествена склероза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:03 / 07.09.2010
760
Варненец с множествена склероза направил тур по аптеките в морската столица и не успял да се снабди с лекарство, което се изписва с протокол от здравната каса. В една от аптеките му отговорили, че до две седмици не могат да му доставят медикамента. Лечението излиза около 2000 лв. на месец и тъй като се засичат датите, на които се изписва лекарството, било от съществено значение да се получи в рамките на ден-два. От регионалната колегия на фармацевтите във Варна уточниха, че действително не всички аптеки работят по скъпоструващите програми за лечение на редки заболявания на здравната каса. "Медикаментът е скъп и аптеките нямат интерес да държат лекарството на склад. За сметка на това обаче само в рамките на 24 часа по заявка се доставя на пациента. Това време е нужно технологично, за да се поръча на фирмите-доставчици. В аптеките са наясно дори колко пациенти изпълняват такива протоколи при тях и са в готовност да се отзоват на заявката им", каза председателят на съсловната организация на фармацевтите в морската столица Рада Пехливанова.

За разлика от преди години, когато един склад внасял скъпото лекарство, в момента няколко фирми извършвали тази дейност. Забавянето от страна на здравната каса към аптеките, което беше станало от порядъка на 2 месеца, вече е преодоляно. Протоколите, по които се изписват лекарствата, са 6-месечни и затова е важно да се вземат на определената дата, за да не се пропусне последното вземане на медикамента по рецепта. Преди забавените плащания от страна на касата бяха пречка за пациентите със скъпо лечение, защото се затваряха големи средства от оборота им. И сега аптеките нямат печалба от лекарствата по протокол, защото им се плаща по 1 лв. за обработка на рецептата.

Председателят на варненската организация на обществото на болните с множествена склероза Лъчезар Кудев не беше наясно дали има проблеми с доставката на бетафорен. "При мен не са постъпвали сигнали, но ако е въпрос до един пациент, по-добре ще бъде да потърси нас, можем да помогнем", каза за "Позвънете" Кудев.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).