Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разясниха на варненския бизнес как да повиши производствения си капацитет с европари
Автор: Екип Varna24.bg 13:22 / 15.01.2019Коментари (0)1758
©
Малки и средни предприятия могат да подобрят продуктите си, да намалят разходите, да повишат конкурентоспособността си и да засилят експортния си потенциал с помощта на европейско финансиране, съобщиха от Областния информационен център-Варна. В рамките на информационен ден експерти от Управляващия орган на ОП "Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 представиха пред варненския бизнес реда и условията за кандидатстване по процедурата "Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“. Кампанията е организирана от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", а Варна е домакин на първото от поредица събития.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ, чиито общ размер е 146 687 250 лева, се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Целта й е подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия с цел повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на експортния им потенциал. Кандидатите сами избират един от двата приложими режими на държавна/минимална помощ съобразно спецификата на проекта, разясниха експерти от Управляващия орган.

Допустими по процедурата са проекти, включващи дейности за подобряване на производствения капацитет на кандидатите - намаляване на разходите, подобряване на предлаганите продукти. Всички планирани разходи трябва да бъдат реалистични и пряко обвързани с дейностите по проекта. Необходимо е също вложените средства да отговарят на условия за икономичност, ефикасност и ефективност, подчертаха експертите.

По тази процедура могат да кандидатстват търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, микро, малки и средни предприятия. Според условията, те трябва да имат минимум три приключени финансови години преди датата на обявяване на процедурата. Допустими са разходи за закупуване на машини, съоръжения, оборудване, представляващи дълготрайни материални активи. Разрешава се и придобиване на специализиран софтуер, необходим за изпълнението на проекта, на стойност не повече от 200 000 лв. Продължителността на изпълнение на всеки един проект не може да бъде над 12 месеца.

Максималният процент на съфинансиране е от 35 до 70% в зависимост от категорията предприятие и вида финансирана дейност.

Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ за индивидуален проект е 100 хил. лв., а максималният до 1 000 000 лв. в зависимост от  категорията на предприятието. За микро предприятия се отпускат до 500 000 лева, за малки - до 750 000 лева, а за средни - до 1 000 000.

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва по електронен път с попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителни документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020). Крайният срок за подаване на проекти по процедурата е 16:30 часа на 21.05.2019 г.

След подаване проектите се оценяват за административно съответствие и допустимост, след което подлежат и на техническа и финансова оценка, обясниха експертите. Класират се кандидати, които са събрали най-малко 55,8 точки.

След представянето на процедурата, в рамките на информационния ден заинтересувани лица зададоха въпроси на експертите от Управляващия орган, допълват от Областния информационен център-Варна. Те попитаха дали по нея е допустимо инвестицията да доведе до производството на продукти с нови характеристики, как се отразява при кандидатстване смяната на кода на икономическа дейност, дали дейностите по проекта могат да започнат преди сключване на договора, как се процедира при подаване на информация за износ на фирмата и др.

Всички заинтересовани да подават проектни предложения по процедурата "Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“  по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 могат да задават своите въпроси и на място в ОИЦ-Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Бюджет 2024
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (411) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (566) 19%
Пълна трагедия (1588) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: