Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Редица спектакли за 70-годишнината на НУИ "Д.Христов"
Автор: Екип Varna24.bg 17:00 / 10.12.2014Коментари (0)2554
©
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
През 2014 година Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна отбелязва 70 години от своето създаване, както и 139 години от рождението на музикалния теоретик, композитор, диригент и общественик академик Добри Христов. Организираните от училището конкурси, концерти, изложби и балетни спектакли са посветени на честването на тези годишнини.

На 11 декември от 18.30 часа в Арт салона на Радио Варна се открива първата по рода си обща изложба научителите от специалности Изящни изкуства и Рекламна графика - Красен Бербенков, Васил Пенчев, Емануела Цонева, Георги Кенаров, Димитър Борисов, Свилен Георгиев, Цветомира Богданова и Миряна Койнова, художници от различни поколения, активно участващи в културния живот на град Варна, с изяви в изложби от национален и международен мащаб.

На 12 декември от 18.30 часа в Градската художествена галерия"Борис Георгиев" учениците от специалности Изобразително изкуство, Изящни изкуства и Рекламна графика представят пред варненската публика изложба от живописни, графични и скулптурни творби, акварели, колажи, рисунки и компютърни графики, плакати. Творбите са провокативни и смели, зареждащи с настроение и емоции. Изложбата обединява творби на ученици от V до ХІІ класове и проследява пътя на творческото израстване на младите художници - от наивитета на детската рисунка до зрелите като интерпретация и пластични постижения художествени произведения. Зрителите ще видят прекрасни пейзажи, натюрморти, пластики, фигурални и абстрактни композиции.

На 14 декември от 18.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще се състои Тържествен концерт по случай 70 години от създаването на Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна. В него ще вземат участие камерни състави, индивидуални изпълнители и оркестри. В този своеобразен парад на всички 28 специалности в областта на изкуствата, изучавани в училището, колелото на времето ще ни връща назад в годините от наши дни към времето и ентусиазма на първооснователите на НУИ "Добри Христов".С музика, танц и визуални внушения ще бъде изпълнена сцената на Фестивален и конгресен център - Варна зала 1, на която младите изпълнители ще покажат своята визия за традицията, настоящето и бъдещето на изкуството и своите постижения в професионалната си подготовка.

Празниците ще продължат на 18 декември от 18.00 ч. в Арт салона на Радио Варна, където ще се състои концерт на ученици от класовете по класическо пеене, флейта и клавирен съпровод, с който ще бъде отбелязана както годишнината на училището, така и 80 години от създаването на варненската медия.

На фона на успешно приключилия през месец ноември 2014 година ІV Национален конкурс за пианисти "Мила Михайлова", отдаващ значимото на една от основателките на училището, Национално училище по изкуствата "Добри Христов" си поставя амбициозната задача за значимо присъствие на варненските и национални сцени и изложбени зали и през следващата 2015 година.

На 30 януари 2015 г. в Държавна опера Варна балетните класове на НУИ "Добри Христов" ще изнесат пред варненската публика първия си за годината балетен концерт - спектакъл, последван от втори, който ще се състоипрез месец март.С тях специалност Класически танц ще отбележи своя 25 годишен юбилей.

Под знака на 70-годишнината на училището, през март 2015 г. ще се състоят традиционният концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна със солисти ученици на НУИ "Добри Христов", концертите на специалности Класическо пеене и Клавирен съпровод, а през април - самостоятелни концертни изяви: на фолклорните специалности, Симфоничен оркестър с диригент Страцимир Павлов, концерт на клавирна група, концерт на учителите от музикалните специалности, концерт-спектакъл "Звезда и приятели", годишна изложба на учениците от специалности Изящни изкуства и Рекламна графика, дипломна изложба на художниците от випуск 2015, както и много други изяви, с които възпитаниците на Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна представят творческите си постижения във всички концертни зали и избрани галерии в града ни, напредъка в професионалното си развитие и удовлетворението от мястото, което по право заемат в културния календар на Варна и страната.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Поскъпване на хранителните продукти
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: