Редят изложба, посветена на подводната археология във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:47 / 05.08.2019
1317
На 9 август (петък) от 11.00 часа в зала "Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата "Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“.

С богатство от експонати тя проследява хронологията на подводните проучвания от най-северната до най-южната точка на българския бряг. Акцент представлява дневникът на първата българска подводна археологическа експедиция, воден от писателя Цончо Родев, която изследва района на морската битка между Руската и Османската империя от 1791 г. при нос Калиакра. Любителите на историята ще разгледат отблизо керамични съдове – свидетели на живота в наколното жилище в село Езерово, турско оръдие и копие на уникалния за България слитък от злато, сребро и мед от времето на Новото царство в Египет. Любопитни фотографии представят емоциите при откриването на амфори, каменни или оловни щокове  на Маслен нос, както и при проучването на праисторическо селище от ранната бронзова епоха в устието на река Ропотамо, залято при покачване на морското дъно. Търговията през хилядолетията се проследява с монети, дори и бивник от морж. Място е отредено и на находки от проучванията, свързани с бойни действия пред българския бряг във войните през XX век.

Изложбата "Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“ включва експонати от фондовете на Военноморския музей, Регионален исторически музей – Варна, Исторически музей – Приморско, Исторически музей – Каварна, и се организира със съдействието на Института по океанология при БАН, Центъра по подводна археология – Созопол, и водолаза Владимир Живков. Тя може да бъде разгледана във Военноморския музей до 31 октомври.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).