Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Регионалният министър е разрешил строителството върху плажа на "Аспарухово"
Автор: Екип Varna24.bg 10:00 / 09.08.2018Коментари (4)9135
©
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е нарушил закона, като е разрешил строителството върху морския плаж във варненския кв. "Аспарухово", където трябва да бъде изградено ново рибарско пристанище. Това се разбира от съдържанието на сигнал, изпратен до Нанков от Камарата на геодезистите в България.

Според текста на сигнала министърът на регионалното развитие е подписал заповед, с която е дал траен градоустройствен статут на плажа, който според конституцията е изключителна държавна собственост. Така плажът вече може да бъде застроен като определените за това параметри са плътност от 80%, само 2% минимална озеленена площ и височина на сградите 25 м.

Справка в Специализираната кадастрална карта на обектите, регулирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, действително показва, че теренът, на който Нанков е разрешил строителството на 25-метрови сгради, е отбелязан като "морски плаж". Така той е отразен и в Кадастрално-административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

С тези аргументи от Камарата на геодезистите припомнят, че според конституцията, чиито текстове имат непосредствено действие, крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост, а Законът за Черноморското крайбрежие гарантира невъзможността за промяната на собствеността им от изключителна държавна собственост в частна и не разрешава никакви строителни дейности върху тях, включително и пристанища.

Въпреки това със заповедта си, издадена на 29 юни м.г., Николай Нанков е дал градоустройствен статут на имота в кв. "Аспарухово", който представлява "морски плаж", без да посочва нормативно основание. Вероятната причина за това е, че в нормативната уредба на страната не съществува основание за застрояване на морски плажове.

Въз основа на заповедта, подписана от регионалния министър, община Варна е издала на 30 август м.г. и разрешение за строителство на морския плаж.

В сигнала, изпратен до Нанков, е обърнато внимание и на факта, е Министерският съвет също е нарушил конституцията и законите, тъй като на 1 септември м.г. е взел подвеждащо решение. С него на община Варна е дадено разрешение за "строеж върху имот, представляващ част от морското дъно в границите на вътрешните морски води на Република България в Черно море". В същото време в решението са цитирани и имоти, които се намират на сушата и по-голямата част от площта им е заета от морския плаж. Друга любопитна подробност от текста на правителственото решение е, че имотът "част от морското дъно", посочен в него, не съществува нито в кадастралната карта, нито в кадастралните регистри.

В сигнала до регионалния министър са посочени и още няколко нарушения на действащото в момента законодателство, извършени с издаването на документи за строителство върху плажната ивица край Варна.

Така например урегулирането на имотите, предвидени за строителството на рибарското пристанище, е извършено по реда на Закона за устройство на територията. Това обаче е недопустимо за имоти, които са собственост на държавата или общината.

От друга страна, законът разрешава строителството на пристанища и пристанищни съоръжения само "извън територията на морските плажове".

"Освен това подробният устройствен план на имота е изработен върху грешна кадастрална карта, което е видимо с просто око при съпоставяне на границите му с тези на бреговата линия, пише още в сигнала до министър Нанков. Това прави одобрения план грешен, а при констатиране на такава грешка той се изработва отново, след като се отстрани грешката в кадастъра".

В края на сигнала си от Камарата на геодезистите в България изразяват съмнението си, че урегулираният за застрояване имот на територията на морския плаж в кв. "Аспарухово" всъщност е подготвен, за да бъде придобит от частни лица, както това се случи вече веднъж с "Алея Първа" във Варна.

В самия край на управлението на тройната коалиция през 2009 г. тогавашният областен управител на Варна Христо Контров (ДПС) продаде без търг 122 дка крайбрежен терен на цена около 50 евро за кв.м на свързания с групата около "Химимпорт" "Холдинг Варна". Сделката бе извършена по настояване на тогавашния шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев с мотива, че през 2007 г. холдингът е получил за проекта си "Алея Първа" на стойност 73 млн. лв. сертификат за инвеститор първи клас.

За да стане възможна сделката обаче, крайбрежните терени тихомълком и без санкция на Министерския съвет са били трансформирани от изключителна частна държавна собственост в частна, която за разлика от първата може да бъде продавана.

Сега случаят с плажа, на който трябва да бъде построено рибарско пристанище, удивително напомня сюжета от 2009 г. В Кадастрално-административната информационна система изключителната държавна собственост на плажа неизвестно защо е отразена като "публична". А съседният имот, включен в границите на новото "Рибарско пристанище", е записан в кадастралния регистър на недвижимите имоти като "частна държавна собственост".

"При това положение съществува реална опасност двата имота да бъдат обединени в един и няколко години след това да бъдат преобразувани в частна държавна собственост, за да бъдат продадени на частен инвеститор клас А по Закона за насърчаване на инвестициите, дори без търг", иронизират от Камарата на геодезистите в България.

Източник: в. "Дневник"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.08.2018 г.
0
 
 
че, къде да акостира новата си яхта!!!
Aнонимен
на 09.08.2018 г.
0
 
 
Това няма да е рибарско пристанище,а яхтено пристанище за една конкретна яхта.На едни конкретни МуТрИ.
0
 
 
Ако, и на министрите не им пука за Законите, тогава ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: