Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Рекорден брой участници привлече във Варна конференция за образованието
Автор: Екип Varna24.bg 15:45 / 20.02.2014Коментари (0)873
©
Рекорден брой участници от всички сектори на образованието във Варненска област привлече конференцията "Европейско финансиране в сферата на образованието през новия програмен период 2014-2020 година", която организира днес Областният информационен център-Варна. На форума, който се проведe в хотел "Черно море", присъстваха над 250 представители на училища, детски градини, университети, обучителни центрове, научни и неправителствени организации, общини.

Конференцията беше открита от управителя на ОИЦ-Варна Виктория Николова. Стоян Цонев от Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" в Министерството на образованието представи приоритетите в новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която ще се изпълнява за първи път в България през програмния период 2014-2020 г.

Първите процедури, които ще стартират, ще бъдат за целодневна организация на учебния процес, клубове за извънкласни дейности УСПЕХ, студентски стипендии, ученически и студентски практики, съобщи Цонев. Програмата се фокусира върху 3 приоритетни области: научни изследвания и технологично развитие, образование и учене през целия живот и активно включване. Програмата предвижда създаване и оборудване на центрове за върхови постижения, модернизация на научната и учебно-изследователска инфраструктура, приложни изследвания. Ще бъдат подкрепени мерки за повишаване на качеството на образование във всички етапи от образователния процес-предучилищното, училищно, висше и професионална образование.

Фокусът е върху намаляване на процента на деца и младежи, които преждевременно отпадат от образователната система. За целта ще се отпускат средства на подобряване на ключовите компетентности на учениците (грамотност, език, компютърни умения и др.), модерни технологии и интерактивни методи, педагогически иновации. Нов момент са ученическите стипендии и студентското кредитиране с подкрепа от програмата, съобщи Стоян Цонев.

Акцентира се също върху "обучение чрез работа" и практическо обучение в реална работна среда за ученици в професионалните гимназии, студенти и докторанти. Включени са дейности за повишаване на квалификацията на кадрите в сферата на образование, обучение и наука, подкрепа за стажант-учители, стимулиране на докторанти, пост-докторанти, специализанти и млади учени.

По програмата ще могат да кандидатстват широк кръг бенефициенти: МОН, училища, детски градини, университети, научни организации и институти, работодатели, неправителствени и браншови организации, общини, младежки организации и др.

Конференцията се проведе като част от национална съвместна кампания с Министерството на образованието и науката, която се реализира в партньорство с мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: