Рекордно висок бюджет за образование във Варна през 2020 г.

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
16:19 / 28.01.2020
1775
С 11,3 млн. лв. повече са предвидените средства за образование в община Варна през тази година. Проекторамката по това перо възлиза  на 154 млн. лв. и с най-голям относителен дял в общия бюджет на общината   – 40%. Това бе изтъкнато на днешното заседание на ПК "Наука и образование“ към Общински съвет – Варна, на което беше одобрена финансовата рамка.

За поредна година се отделя рекордно висок бюджет за образование, с което се дава ясен знак, че този ресор остава приоритет №1 за местната власт. За сравнение – през 2016 г. макрорамката за образование бе близо 91,2 млн. лева, през 2017 г. – 104,1 млн. лева, а през 2018 г. – 118, 5 млн. лева.

Разходите за делегирани от държавата дейности са в размер на 130,7 млн. лв., за дофинансиране – 4,3 млн. лв. и за местни дейности – 19 млн. лв.

Общината ще продължи да дофинансира разходите за издръжка на маломерни и слети паралелки, за изпълнение на ангажименти по общинския колективен трудов договор за средно образование, за подпомагане на центровете за подкрепа на личностно развитие, като ОДК, Логопедичен център и др. През тази година предстои 17% увеличение на заплатите на педагогическите специалисти и 10 на сто на възнагражденията на непедагогическия персонал. Запазват се общинските програми във функция   "Образование“, за които е осигурено финансиране в размер на близо 1,14 млн. лева.

И през 2020 година ще се инвестират значителни средства в подобряване на образователната инфраструктура в училищата и детските градини и създаване на модерна база за обучение и кариерно развитие.

Предстои основен ремонт на бившия дом "Другарче“ и преустрояването му в детска градина с 4 градински и 1 яслена група, които ще бъдат филиал на ДГ "Д-р Петър Берон“. За тази цел в тазгодишния бюджет на общината са предвидени над 1,76 млн. лева. Други 500 хил. лева са заделени за завършване на строителството на новия корпус за 120 деца в детска градина "Карамфилче“.

Близо 2 млн. лева са осигурени за   реконструкцията на НУ "Васил Левски“ в кв. "Аспарухово“ и преустройство на помещения в I Езикова гимназия. Над 1,8 млн. лева ще бъдат инвестирани в основен ремонт на площадки за игра на открито и спорт в 12 детски градини. Нови спортни площадки ще има и в 5 училища, за които са заложени близо 1,2 млн. лева. Модерни съоръжения ща бъдат изградени в СУ "Гео Милев“, СУ "Елин Пелин“, IV ЕГ "Фредерик Жолио Кюри“, СУЕО "А.с.Пушки“ и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“.  

Значителното увеличение на броя на учениците в Център за специална образователна подкрепа /ЦСОП/ през последните две учебни години налага осигуряване на нова база с всички необходими нормативни изисквания за провеждане на специализирано обучение. Поради това ще бъде изготвен идеен и технически проект за основен ремонт и преустройство на първия и втория   етаж   на сграда на ул. "Петко Стайнов“ в достъпна среда за потребителите на ЦСОП. В бюджета за тази цел са предвидени 200 хил. лева.

Готови са също  проектите за 4 нови детски градини, за които Община Варна е подала проектно предложение за финансиране от централния бюджет. Единият е за изцяло нова детска градина за четири групи на ул. "Хъшове“ № 2. Другите два проекта са за нови корпуси на ДГ №14 "Дружба“ и на ДГ №39 “Приказка“.   Предстои изграждане и на нова сграда на детска градина № 48 Ран Босилек" в с. Тополи.

Общината ще разчита на държавно финансиране и за разширение на училище "Васил Друмев“, стана също ясно на днешното заседание.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).