Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ректорът на МУ-Варна стана "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Никола Вапцаров"
Автор: Стоян Маджиров 16:01 / 21.05.2019Коментари (0)2207
На вълнуваща церемония днес ректорът на ВВМУ "Никола Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров удостои с почетното научно звание "Доктор хонорис кауза" ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов. Високото академично звание бе връчено на проф. Иванов по решение на Академичния съвет на ВВМУ "Никола Вапцаров" от 5 март 2019г. за усилията му за реализирането на каузата за откриване на съвместна специалност "Военен лекар“ между Морско училище, МУ-Варна и ВМА.

При връчване на почетното звание проф. Медникаров каза: "Благодарение на погледа в бъдещето на проф. Иванов, той успя да реализира множество проекти, които издигнаха варненския медицински университет до челни позиции в системата на българското висше образование и го утвърдиха като престижен център за подготовка на медицински кадри в света. Връчваме отличието на проф. Иванов за научните му постижения, за приносът му за успешното развитие на ред съвместни образователни проекти, свързани с подобряване на качеството на обучение и осигуряване на нуждите на въоръжените сили. За нас най-значим е приносът на проф. Иванов за реализиране на съвместната специалност "Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ между МУ-Варна, ВВМУ "Никола Вапцаров" и ВМА-София, благодарение на който стартира успешно преди 2 години първият в историята на Република България проект за обучение на млади военни лекари, които носят в себе си усещането за дълг към здравето и дълг към Родината.“

Проф. Иванов получи от името на ръководството на българската армия знак на щаба на отбраната и министерство на отбраната, както и поздравителен адрес от Красимир Каракачанов, зам.-министър-председател по обществения ред и сигурността и Министър на отбраната.

Деканът на факултет медицина проф. д-р Златислав Стоянов отправи приветствие от името на академичната общност на МУ-Варна. Той каза: "Това почетно звание сплотява три институции, които показаха какво е да се мисли и работи модерно, които с колективен разум и труд осъществяват един уникален за страната образователен модел. Те заедно създават не само професионалисти, но и високи морални стандарти. Обучаващите се в направлението "Военен лекар“ са единствените, които в академичния си жизнен цикъл ще се закълнат двукратно: веднъж в началото, пред бойно знаме за вярност пред род и Родина, и накрая с Хипократовата клетва ще се врекат пред боговете в името на хората, за да помагат. Щастливи сме с наградата на своя ректор, пожелаваме ви вдъхновение и сили и ви поздравяваме с настъпващия празник.“

Приветствия отправиха още председателят на асоциацията на възпитаниците на Морско училище кап. Петър Тухчиев, председателят на Български червен кръст акад. Христо Григоров и генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов.

Проф. Иванов благодари на ръководствата на ВВМУ "Никола Вапцаров", МУ-Варна и ВМА за съвместната работа и пожела на младите курсанти да носят с гордост званието "Военен лекар“, "както са го носили предците ни, които са изградили модерното здравеопазване след освобождението на България“.

Проф. Медникаров подари на проф. Иванов символите на военноморските сили - кортик и адмиралска шапка.

След приключване на официалната церемония, проф. Иванов заедно с проф. Медникаров и зам. началника на ВМА полк. доц. д-р Георги Попов, откри медицинска секция в библиотеката на ВВМУ "Никола Вапцаров", след което засади дърво на алеята пред главния вход. Проф. Иванов обеща, че МУ-Варна ще инсталира работна станция с отдалечен достъп в библиотеката, така че студентите да имат достъп в реално време до богатия научен фонд на МУ Варна.

На мероприятието присъстваха още Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, вицеадмирал Евтимов, офицери, ректори на висши учебни заведения от Варна, директори на болници, курсанти, студенти и гости.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: